Vlčí smečka žijící na Broumovsku opět zaútočila na hospodářská zvířata

30. červen 2017

Farmáři z Broumovska přišli po útoku vlčí smečky o další zvířata. K devíti zadáveným jehňatům a jedné ovci zavolali zaměstnance Agentury ochrany přírody a krajiny, aby jim vystavil potvrzení o škodě. Poté diskutovali o tom, jak zvířata chránit. Návrhy ochranářů, aby si kolem pastvin vybudovali lepší ploty, případně pořídili speciální psy, chovatelé odmítají. Podle nich je to nereálné.

Reportér Václav Plecháček vyrazil s chovatelem Karlem Krecbachem na pastviny nedaleko obce Adršpach. Ze všech stran je slyšet zoufalé bečení. "Ovečky hledají ta jehňátka. Jsou plné mléka a nemá je kdo odsávat. Jehňata jim chybějí, tak je hledají. Oni nevědí, že jsou tady zadávený," posteskl si chovatel a současně doplnil aktuální situaci. "Momentálně jich je 9 mrtvých. Stalo se nám ale, že jich bylo i 14. Loni jsme přišli za celý rok přes 100 ovcí."

Čtěte také

Problémy mají i na jiných místech Broumovska

Obavy z útoků vlků má i další místní farmář Jan Šefc. Ten chová v Lachově nedaleko Teplic nad Metují 3 200 zvířat, chránit se je snaží především v noci. "Já ve dne pracuji 15 hodin a v noci musím hlídat, takže spím maximálně 4 hodiny. Terénním autem objíždíme veškeré své pastviny. Za noc najedeme 90 kilometrů. Troubíme, střílíme poplašnáky a světlice. To ale nejde do nekonečna."

Vlčí smečka na Broumovsku zaútočila na ovce

O současné situaci mluvil s rozhořčenými farmáři Petr Kafka z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. "Je to kvůli tomu, jestli vlk do naší přírody vůbec patří. Radíme, jakým způsobem vyřešit ten konflikt vlků s chovem. Snažíme se pomoci farmářům, z jakých dotačních titulů si mohou třeba pořídit lepší ohradníky nebo pastevecké psy."

Chovatelé z Adršpachu i z ostatních míst Broumovska mají nárok od státu na náhradu škody. Ta je ale podle nich často nedostatečná.

autor: PLE
Spustit audio