Někteří farmáři z Broumovska dál požadují odstřel vlků. Jednali s ministrem životního prostředí

10. duben 2018 17:30

Část farmářů z Broumovska stále trvá na možnosti regulace počtu vlků ve volné přírodě. Těchto šelem je v Česku podle odhadů maximálně třicet, podle chovatelů by měl být povolený jejich odstřel. Farmáři se nesmířili s rozhodnutím prvoinstančního soudu, který jejich žalobu na stát z formálních důvodů zamítl.

My jsme čekali samozřejmě, že tento soud nic nepovolí. To je běh na dlouhou trať. My se musíme odvolávat a odvolávat, až k Ústavnímu soudu," říká Jan Šefc, jeden z pětice farmářů podepsaných pod žalobou. 

Patří mezi největší chovatele na Broumovsku. Momentálně má zhruba 3 300 ovcí, kvůli vlkům přišel už o 60 z nich. Opatření navrhovaná ochranáři prý v jeho případě uplatnit nelze.

„Na vlka je třeba postavit plot 2 až 2,5 metru vysoký a půl metru zakopat do země. A to nám tady nikdo v CHKO nepovolí," doplňuje Jan Šefc.

Vlci na Broumovsku působí chovatelům škody

Odmítá i pastevecké psy. S ohledem na počty zvířat by jich prý potřeboval několik desítek, zároveň má obavy, aby někomu neublížili.

Podobně mluví i další z nespokojených farmářů a současně nezávislý starosta Vernéřovic Tomáš Havrlant. „Já jsem měl toho pasteveckého psa a to je větší nebezpečí, než ti vlci. Byl prostě až moc silný. Až moc dominantní. Když se tento pes rozhodne, že jde o ohrožení stáda, tak jde prostě přes mrtvoly."

Někteří farmáři ale doporučení ochranářů vyslyšeli. Lenka Štíhlová ze Zdoňova si pro svých třicet koz a tři krávy pořídila stopadesát centimetrů vysoký plot, od té doby prý vlci neútočili. Tento týden si navíc letí do Španělska pro pasteveckého psa. „Když mě ze začátku, po těch škodách, přátelé doporučovali, ať si pořídím pasteveckého psa, tak jsem to brala jako něco zcela nemyslitelného. Nicméně od té doby jsme už nasbírali spoustu informací, co se těch plemen pasteveckých psů týče. A zjistili jsme, že ne všechna plemena pasteveckých psů jsou agresivní k lidem."

Vlci

Ochranáři odstřel vlků odmítají, třeba i proto, že regulují přemnožené divočáky.

Podle experta na velké šelmy z Hnutí Duha Olomouc Miroslava Kutala navíc žádná vědecká studie neprokázala, že regulace těchto šelem škody na hospodářských zvířatech sníží. „Třeba odstřelem rodičovského páru ta smečka vlastně ztrácí vůdce. Vlci pak o to hůř loví divokou zvěř a další členové té smečky, což jsou většinou nedospělí členové, se o to více specializují na lov těch domácích hospodářských zvířat. Pro ně budou vždy snadnější kořistí."

Farmáři v pondělí jednali s ministrem životního prostředí, další schůzku by měli mít s ministrem zemědělství. Ten podle slov chovatelů slíbil, že se na Broumovsko přijede osobně podívat.

Vlci na Broumovsku páchají škody (ilustrační foto)
autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související