Počet vlků na Broumovsku stoupá. Vlčí hlídky pátrají po podrobnostech z jejich života

19. červenec 2018 13:48

Česko - polské příhraničí na Broumovsku navštívila vlčí hlídka. Pětičlenná skupina speciálně proškolených dobrovolníků hledala pobytové znaky vlků, například stopy, trus nebo zbytky ulovených zvířat. Cílem bylo nasbírat co nejvíc informací o pobytu šelem v téhle oblasti. S vlčí hlídkou byl v terénu i náš reportér Václav Plecháček.

Je krátce po poledni. Pětice členů hlídky už má za sebou zhruba tříhodinové putování v náročném terénu po česko-polském hřebeni mezi Zdoňovem a Adršpachem. Pod stromem se schovávají před nepříjemným deštěm a domlouvají se, kam půjdou dál. „Vezmeme to cestou nahoru a pak to vezmeme vpravo. A rum s sebou nemáš?"
Stále vtipkují, i když se jim zatím žádné pobytové znaky vlků najít nepodařilo.

VIDEO: Vlčí smečka na Broumovsku se třetí rok po sobě rozmnožuje. Narodila se další vlčata

Vlčata na záběrech z fotopastí Hnutí DUHA

Vlci, pohybující se na Broumovsku a ve východním Podkrkonoší, se rozmnožují už třetím rokem po sobě. Letošní přírůstky nyní prokázaly záběry z fotopastí Hnutí DUHA, které zachytily zhruba dva měsíce stará vlčata i dospělé vlky. Neznamená to však, že by se počet vlků v území významně zvyšoval. Loňská mláďata během prvního a druhého roku života smečku opouštějí a hledají nová teritoria.

O chvíli později se skupina zastavuje u stop zřetelně viditelných na bahnité cestě. Ukazuje se, že jsou psí.
„Ta psí stopa má spodní hranu do takových dvou bochánků. Vlčí stopa má uprostřed takové jako prázdno," vysvětluje člen vlčí hlídky Jiří Malík rozdíl mezi stopou psa a vlka.

Z vlčího trusu získají odborníci spoustu informací o životě šelem

Stejně jako stopy se dá rozeznat i trus jednotlivých zvířat. Ten vlčí má v sobě úlomky kostí a zbytky srsti ulovených zvířat.
„Liščí trus také obsahuje srst, ale ten je tak o polovinu menší, než vlčí," říká Jan Koranda z Hnutí Duha, koordinátor vlčích hlídek.

Vlčí hlídka sbírala v terénu co nejvíc informací o pobytu těchto šelem na Broumovsku

V posledních měsících se vlčím hlídkám podařilo na Broumovsku nasbírat padesát různých vzorků vlčího trusu. Nechávají ho vyschnout nebo ho zamrazí, následně se pošle na speciální rozbor. Z něj se pozná například to, jak velkou část potravy vlků tvoří jeleni, srnci, a nebo třeba ovce místních farmářů.

Během dne vlčí hlídka zkontrolovala také fotopast, ta ale nic podstatného nezaznamenala. Naposledy tak pohyb vlků potvrdily fotopasti v červnu, kdy nasnímaly pohyb čtyř mláďat. Ta pravděpodobně žijí ve smečce s pěticí dospělých vlků. Ve východní části Broumovska se navíc pohybuje další pár těchto vzácných šelem.

Vlčí hlídka sbírala v terénu co nejvíc informací o pobytu těchto šelem na Broumovsku
autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související