Šimkovy sady v Hradci Králové by se mohly stát ukázkovou vlajkovou lodí péče o městskou zeleň

31. říjen 2019 09:56

O městskou zeleň v Hradci Králové by mohly v budoucnu společně pečovat nejen technické služby města, ale i ochránci přírody nebo botanici a biologové z hradecké Univerzity. Jako pilotní místo si vybrali Šimkovy sady, kde je pestrá flóra i drobná fauna. Postupy, které se osvědčí, by pak mohli používat i v jiných částech města. 

„Tady v Šimkových sadech bychom si to měli vyzkoušet, je na to relativně hodně prostoru. Takže si myslím, že by to mohlo být jakési kolbiště, kde vyzkoušíme ty nejlepší metody. Mohlo by se to tu stát jakousi vlajkovou lodí," vysvětluje v kroužku účastníků prvního setkání v Šimkových sadech záměr projektu společné péče o městskou zeleň ochranář David Číp.

Čtěte také

Právě tento park by mohl být pilotním místem, kde se budou zkoušet a hledat ideální metody péče o trávníky, stromy i drobné živočichy.

„Vymýšleli jsme, jak posunout péči o zeleň lepším a modernějším směrem. I ve vztahu k probíhajícím klimatickým změnám," říká náměstek primátora pro oblast životního prostředí Martin Hanousek zvolený za Změnu pro Hradec a Zelené.
„Domluvili jsme se, že vybereme Šimkovy sady jako takovou ukázkovou, pilotní lokalitu, kde bychom chtěli navrhnout nějaká opatření, která nám zlepší onu hodnotu parku pro biodiverzitu a ochranu živočišných a rostlinných druhů."

Bylinkové záhony v Šimkových sadech jsou součástí stezky pro nevidomé a slabozraké

S tím by mohli v budoucnu vypomáhat i studenti hradecké univerzity.

„Student si na tomto tématu může zpracovat svoji závěrečnou, buď bakalářskou nebo diplomovou práci," vysvětluje Romana Prausová z Přírodovědecké fakulty UHK.
„Naučí se určovat rostliny a vnímat vliv člověka na druhové složení trávníků. A pro technické služby nebo město Hradec Králové to bude důležitý odborný podklad. Pro studenta to bude zkušenost do jeho další praxe."

Na rozloze 17 hektarů je různé složení zeleně

Odborníci se tedy pokusí pro každou lokalitu hledat ideální způsob péče.

Čtěte také

Změny ale nebudou patrné hned, upozorňuje náměstek ředitele Technických služeb Daniel Jeřábek.
„Jednak je to dlouhodobý proces a potom se také některé věci budou muset vyzkoušet. A já jsem vždy opatrnější a raději zkouším na menší ploše. A když se to osvědčí, tak se to může použít dál."

Názory na péči o městskou zeleň jsou podle něj různé, a proto je také důležité dostatečně komunikovat s laickou veřejností.
„Názor veřejnosti je vždy do značné míry ovlivněn tím, co je zrovna moderní. Na příklad na facebooku se šíří nejrůznější mylné informace až poplašné zprávy. Z tohoto pohledu by měla odborná veřejnost tyto vlivy trošku uvádět na pravou míru."

Pracovní skupina teď tedy připraví návrhy na konkrétní kroky, ze kterých vznikne první plán pro zimní a jarní práce, tedy další vegetační období.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související