Voda je život. Jak bojovat se suchem nejen ve městě? Nové strategie v řešení veřejného prostoru

7. červenec 2019 09:25

Dlouho trvající sucho a pak krátký intenzivní déšť, který však krajina nezadrží, a tak již pár dní po dešti je sucho. Tak by se dala popsat postupná změna klimatu v České republice.

Voda je naprostou nutností, a proto je potřeba na situaci adekvátně reagovat. Možné způsoby a především nové trendy v hospodaření s dešťovou vodou v městské prostředí představuje výstava, která je aktuálně k vidění na hořické radnici až do pátku 12. července.

Výstava o hospodaření s dešťovou vodou na hořické radnici

Výstavu, kterou Hořicím zapůjčil Ústav zahradní a krajinářské architektury Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, můžete zhlédnout v předsálí divadelního sálu hořické radnice, které je přístupné v době otevření úřadu.

Co zajímavého se na výstavě dozvíte?

Třeba jak vypadají retenční příkopy, zasakovací průlehy, či vodu propouštějící obrubníky. Část výstavy se věnuje vegetačním úpravám střech, městským parkům a zahradám.

V Hradci by neměla dešťová voda jen tak zmizet do kanálu. Město chystá koncepci jejího využití

Města chtějí více využívat dešťovou vodu (ilustrační foto)

Hradecký magistrát by chtěl do budoucna lépe hospodařit s dešťovou vodou. Tu zatím město moc využívat nedokáže, a to třeba ani na zalévání městské zeleně. Do budoucna by ale podle představ vedení města neměla dešťová voda jen tak bezúčelně odtékat do kanálu.

Zajímavou ukázkou je způsob využití dešťové vody pro vytvoření příjemného prostoru v německém Aspergu.

Lázně v rakouském Blumau, dobrý příklad ekologické architektury, zase ukazují, že kvalitní řešení hospodaření s dešťovou vodou byla aplikována už v minulosti. Dešťové vody ze střech lázní, jejichž autorem je známý architekt Hudertwasser, jsou komplet vsakovány.

Nejen v tomto případě hraje vegetace v utváření kvalitního prostoru významnou roli.

Nové strategie v řešení veřejného prostoru

Další z panelů je věnován povrchům parkovacích stání. Až 80 procent srážkových vod je totiž možné vsáknout kombinací různých materiálů. Dosáhnout toho lze jak specifickým způsobem uložení žulových kostek, či slabostěnnými zatravňovací rošty.

Výstava o hospodaření s dešťovou vodou na hořické radnici

Dalšími příklady dobré praxe jsou: kampus Masarykovy univerzity, hřiště s dešťovou vodou v Hamburku, retenční nádrž v Pražské Ruzyni a další.

autor: baj | zdroj: Město Hořice
Spustit audio

Související