Silničáři zprovoznili v kraji další úseky opravovaných silnic. Jak to teď na komunikacích vypadá?

6. listopad 2023 09:45

V Královéhradeckém kraji zprovoznili silničáři další úseky opravovaných silnic. A během následujících dnů a týdnů skončí stavební sezóna i na dalších místech, kde se v létě pracovalo. Souhrn toho, jak to aktuálně na silnicích vypadá, nabízí reportér Tomáš Lörincz.

Začneme těmi místy, kde už řidiči projedou.

Čtěte také

Otevřený už je například úsek silnice I/16 před Trutnovem ve směru od Jičína, kde silničáři od léta opravovali most a objížďka byla hodně dlouhá a nepříjemná. Navíc jednu z objízdných tras, určenou pro obyvatele některých přilehlých obcí, začali během léta opravovat také.

Průjezdná je po půl roce už i silnice ze Zákoutí na Šerlich, i když tam se oficiálně zástupci kraje a stavebních společností sejdou ke slavnostnímu otevření úseku až 14. listopadu. No a projet se dá už třeba i úsekem Jizbice-Lipí na Náchodsku. A jsou potom ještě i další menší opravené úseky.

Na řadě míst se ale ještě pracuje, Královéhradecký kraj investoval do oprav silnic zatím nejvyšší sumu v historii, téměř miliardu a půl.

Čtěte také

Těch oprav je letos opravdu hodně - a v příštím roce by jich mělo být mimochodem ještě víc, protože v plánu jsou opravy dokonce za více než dvě miliardy korun.

Letos ještě zbývá dokončit celá řada úseků, například průtah Miletínem na Jičínsku. Tahle silnice byla podle hejtmana Martina Červíčka z ODS asi v nejhorším stavu z těch více využívaných silnic v celém kraji, tam má být hotovo 20. listopadu.

Během listopadu skončí i práce na dalším úseku silnice II/325 u Dolní Brusnice, tam by to podle dostupných informací mělo být 16. listopadu. Na polovinu listopadu je plánováno i otevření úseku mezi Chlumcem nad Cidlinou a Fajn parkem ve směru na Nový Bydžov a na konci měsíce pak zprovozní průjezd mezi Lochenicemi na Hradecku.

Čtěte také

A měli bychom připomenout i dopravní komplikace na silnici I/14 u Dobrušky, kde je po dopravní nehodě z uplynulého týdne potřeba dokončit odstranění chemikálií, které vytekly z cisterny. To může trvat i týden, dnes by mělo být jasno, jestli bude silnice průjezdná aspoň kyvadlově jedním pruhem. Ale i tam se dá počítat s nějakými komplikacemi.

Říkal jsi, že v příštím roce jsou v plánu investice za dvě miliardy, můžeme být konkrétnější?
Královéhradecký kraj přesný seznam staveb teprve zveřejní, jasné ale je, že by neměla chybět oprava mostů mezi Vrchlabím a Špindlerovým Mlýnem. Ta byla v plánu už na letošní stavební sezónu, ale kvůli problémům s výběrovým řízením ji musel kraj odložit.

Další investice chystá i Ředitelství silnic a dálnic, zprovozněny by měly být například některé obchvaty měst.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související