V Mladých Bukách budují stavbaři podél hlavní silnice chodník a cyklostezku. Kdy bude hotovo?

19. září 2023 10:02

Bezpečnost chodců a cyklistů v Mladých Bukách na Trutnovsku se zvýší. Stavbaři tu budují chodník a cyklostezku podél hlavní silnice. Kdy bude stavba hotová? Obec chce v tomto úseku zvýšit především bezpečnost dětí, které tudy chodí do školy. Jenže ani sami pracovníci nejsou teď úplně v bezpečí. Proč? 

Čtěte také

Informace zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.
Sama jsem se tady během chvíle přesvědčila, že hodně řidičů tady projíždí velkou rychlostí, přestože zde platí snížená rychlost. Zkrátka to nedodržují. A protože je silnice nyní kvůli stavbě zúžená, tak dochází někdy i k nebezpečným situacím, kdy pracovníci stavby musí doslova před auty uskakovat.

Přestože stavbaři mají na sobě výstražné vesty a jsou dobře vidět, tak některým řidičům to je úplně jedno. Vedení města také proto už několikrát apelovalo na všechny, kteří tudy projíždějí, aby dodržovali stanovenou rychlost, jezdili pomaleji a hlavně opatrně.

Kdy bude chodník s cyklostezkou hotový? A proč je pro obyvatele tak důležitý?
Hotovo má být v listopadu. Podle toho, jak zatím práce postupují, tak by se to stihnout mělo.

Čtěte také

Práce podle stavbyvedoucího jdou podle plánu především díky pěknému počasí. Jen teď se objevily menší komplikace ve svahování u gabionové stěny, ale dělníci si s tím prý poradí a nijak by je to zdržet nemělo.

Na samotný chodník a cyklostezku tady čekají lidé opravdu dlouho. Jsou to hlavně ti, kteří bydlí v Hertvíkovicích a jejich děti docházejí do Mladých Buků do školy. Protože dosud chodily podél krajnice této velmi frekventované komunikace.

Podle starostky Lucie Potůčkové za STAN byl chodník i cyklostezka, kvůli bezpečnosti osob, opravdovou nutností. A už nyní, jak jsem sama viděla, na spodním úseku, který je téměř hotový, se občas prohání děti a zkouší nový chodník na odrážedlech. A chodí tam i maminky s kočárky. Je tedy vidět, že se místní opravdu těší, až bude celá stavba dokončena.

V Mladých Bukách budují stavbaři podél hlavní silnice chodník a cyklostezku

Proč cyklostezka s chodníkem zatím nepovedou až do Mladých Buků?
Je to z toho důvodu, že celá stavba je rozdělena na dvě části. Teď v listopadu práce skončí u horní autobusové zastávky.

Čtěte také

Jenže právě v těchto místech je opravdu velmi prudká zatáčka a opět následuje nebezpečný úsek, kde už tedy chodník a cyklostezka nepovedou.

Čili děti stále budou muset ještě pokračovat po této frekventované silnici až do centra Mladých Buků, k budově školy. Vedení města má ale projekt na dokončení celé stavby, záleží teď na tom, jestli se podaří získat dost financí, aby se mohlo začít co nejdříve dostavovat.

Vzhledem k tomu, že první část už bude hotová, tak je podle starostky pravděpodobné, že by dotační peníze mohly dopadnout a už na jaře by se možná mohlo začít vše dostavovat.

Spustit audio

Související