Mám radost, když vás pozdraví děti, říká starostka městyse s nejkrásnějším výhledem na Krkonoše

30. duben 2019

S Českým rozhlasem Hradec Králové se dnes podíváme do hor, do Mladých Buků. Tedy na místo, odkud prý je ten nejkrásnější výhled na celé Krkonoše. Možná nám to potvrdí starostka Mladých Buků Lucie Potůčková, kterou vítáme ve studiu. 

Jak je to s tím výhledem? Je skutečně nejkrásnější výhled na Krkonoše z Mladých Buků?
V každém případě, samozřejmě, je to tak. A kdo tam přijede, tak to brzy pozná a bude se k nám rád vracet.

Jak dlouho už starostujete v Mladých Bukách?
Teď je to pátým rokem, to znamená druhé funkční období.

Jak se žije v Mladých Bukách? Krásně!

Tedy v komunálních volbách na podzim jste obhájila svou funkci.
Tam jsem obhájila post starostky. Uspěli jsme. Mám z toho velkou radost, samozřejmě, jinak bych do toho nešla. Člověk by rád dokončil některé projekty, které má rozjeté z minulého období. Ty čtyři roky jsou opravdu málo.

Mladé Buky jsou městys, což je hrozně zajímavé, protože to skoro nikdo neumí napsat a skloňovat, ale my jsme na to pyšní.
Lucie Potůčková, starostka Mladých Buků

Pojďme Mladé Buky trošku představit těm, kdo je neznají. Ale kdo by neznal Mladé Buky, protože většinou tam všichni jezdí v zimě na lyže, v létě potom za turistikou.
Já pevně doufám, že je málo těch, kteří Mladé Buky neznají. A doufám, že jich bude čím dál tím méně. Protože Mladé Buky nejsou jen zimní středisko, ale je to celorodinné a celoroční středisko, kde můžete trávit spoustu času na jaře, v létě, na podzim i v zimě. Protože nabízíme spoustu aktivit, jak turistických, jak zimních lyžařských, bobová dráha, tak i letních. Máme golfové hřiště s 18 jamkami, nebo areál Sejfy s trošku studenějším koupalištěm, ale přesto krásným tradičním místem.

Alespoň ochladí.
Přesně tak. Díky klimatickým změnám jsme nakonec možná rádi, že je koupaliště studené. To je pravda.

Jak se žije v Mladých Bukách? Krásně!

Vy máte raději zimu nebo léto?
Já jsem pozitivní člověk a najdu si v každém ročním období to dobré. V každém případě jsem sluneční typ, takže mám ráda slunce i v zimě. Ale když je zataženo, tak si rozhodně najdu spoustu jiných aktivit, třeba saunu. Ovšem mám ráda také zimu, lyžování, běžky, sjezdování, skialpy. A v létě zase kolo, běh a spoustu jiných věcí, které se dají dělat.

Krkonošský národní park má nového šéfa. Stal se jím rodák z Mladých Buků Robin Böhnisch

Robin Böhnisch

Ministr životního prostředí Richard Brabec dnes jmenoval nového ředitele Správy Krkonošského národního parku, s účinností od 1. ledna 2018 jím bude Robin Böhnisch. Ve funkci nahradí Jana Hřebačku, který se po necelých deseti letech v čele KRNAP rozhodl přijmout novou pracovní výzvu. Ministr uvede nového ředitele do úřadu 2. ledna 2018.

A máte radost z toho, že k vám míří tolik turistů? Že jsou opravdu Mladé Buky takovým celoročním turistickým centrem? Nebo byste byli raději spíš klidná a nenápadná obec?
Máme 2 300 obyvatel, jsme městys, což je hrozně zajímavé, protože i sousední okolní obce, které jsou daleko menší, jsou města, ale to je historická záležitost. My jsme historicky městys, což nikdo skoro neumí napsat a skloňovat, ale jsme na to pyšní. Nicméně bychom rádi, aby k nám proudilo daleko víc turistů. Momentálně se snažíme spíš turisty směrovat a budovat pro ně infrastrukturu, aby nebyli zátěží pro místní obyvatele. To je teď nejpodstatnější, snažit se nějakým způsobem koncepčně vybudovat infrastrukturu.

Vy sama máte v okolí nějaká oblíbená místa pro onu letní a jarní turistiku?
Určitě mám. Ráda bych třeba upozornila na nádherné místo a to je Pekelský vrch. Málokdo ví, že jsou v Mladých Bukách nádherné skály. Je to celá oblast kolem známého Hrádečku Václava Havla. Celé to krásné místo je protkané malými stezkami a nádhernými skalními útvary. A to se třeba vůbec neví. Nyní tam krásně kvetou Jungbuchy, ty naše mladé buky, mají nádherné zelené listy.

Mladé buky nad studánkou

Takže Mladé Buky se jmenují právě po těch jarních zelených stromech?
Jsme opravdu v mladých bukách, ale není v tom žádný jinotaj. Skutečně Jungbuchy rostly kolem řeky Úpy, ony mladé buky. Takže rytíř, když je viděl, asi jak dlouho podél nich jel lesem, dostal hlad a od té doby se traduje, že se v Mladých Bukách dobře vaří. Dokonce se říká, že tam jsou dobré koláče.

Já vás doplním, rytíř Martin Vitanovský?
Ano, to je on. My dodnes nevíme, jestli se psal s dvojitým w nebo s jednoduchým v, ale je to v podstatě jedno.

Jak se žije v Mladých Bukách? Krásně!

Je to krásná legenda, že obec byla založena tímto rytířem v roce 1008.
Ano, ale my to skutečně nevíme, my si onu legendu samozřejmě hýčkáme stejně jako ostatní obce kolem Trutnova, protože těch rytířů bylo hodně. A na to konto pořádáme letní slavnosti, které se po něm jmenují.

Dobré buchty nechybí, předpokládám.
Určitě ne. My sice děláme spíš bramboráky, ale buchty jistě také přidáme.

Pojďme teď už k vašim největším plánům a vizím, paní starostko.
Mám za sebou fantastický tým lidí, který odvádí obrovský kus práce a je to vidět v Mladých Bukách. Takže si myslím, že si to ti lidé zaslouží, aby se ty projekty dodělaly, a měli z nich dál radost.

Jak se žije v Mladých Bukách? Krásně!

Koalice, předpokládám, se také u vás sestavovala dobře.
Koalice, teď už to asi mohu prozradit, byla sestavena od samého začátku, když jsme šli do voleb. Lidé na té obci prostě vědí, kdo s kým chce spolupracovat od začátku a moc se to nemění. Známe se.

Možná to je i výhoda oněch menších obcí a městysů, že to jde možná trošku lépe než ve větších městech.
To v každém případě. Já si myslím, že je podstatné, že lidé moc nehledí na nějaký jakoby nadregionální politický profil, ale spíš skutečně na to, jak každý člověk pracuje, jaké jsou třeba i rodinné vazby, rodinná pouta, jestli spolu chodili do školy, atd. Takže se moc nepřekvapují.

Jaké jsou tedy vaše největší plány, priority a investice v tomto čtyřletém období? Jsou tam nějaké změny, nebo v čem chcete pokračovat?
Chceme určitě pokračovat dále, není nic nového. Jsou to věci, které jsme zahájili v minulém funkčním období. Jsou ro čtyři naprosto základní věci. Dostavba základní školy, která je v plném proudu a měla by být dokončena do konce roku. Vznikne tam nádherný prostor nejen polyfunkčních dílen, ale také třeba dílen pro třetí generace. Rádi bychom tam koupili pec. A chci, aby půda, která bude přestavená a bude plně přístupná výtahem, aby sloužila pro všechny generace. Nejen pro maminky s malými dětmi, ale právě i pro seniory. Aby si tam své artritické ruce trošku rozhýbali na keramice.

Jak se žije v Mladých Bukách? Krásně!

Takové kulturní a společenské centrum.
Ano. Samozřejmě i nějaké výstavy, atd. Tak to je jedna věc. Druhá věc je hodně zásadní, to je výstavba obytné zóny. Máme obrovské štěstí proti ostatním obcím na horách, že máme 40 000 metrů čtverečních uprostřed obce na placce. Na jedné straně Trutnov, na druhé straně přímý výhled na hory, na Sněžku, na Černou horu, na Rýchory. Takže jsme momentálně ve stavu, kdy se snažíme udělat určitou socio-právní a ekonomickou analýzu, jak si s tím poradit, jak to zafinancovat, jakým způsobem do toho vůbec pustit developery nebo nepustit, vybudovat infrastrukturu. Projekt, jak by to mělo vypadat. Pokud všechno klapne, tak je potenciál přestěhování trvalých pobytů do obce až 300 nových lidí. Takže tím my strašně narosteme a naplní se všechny instituce, které potřebujeme jako je škola, školka. Třetí základní věc, a to je opravdu velký boj a běh na dlouhou trať, je strategická cyklostezka 22, která by měla navazovat na Labskou cyklostezku z Vrchlabí a vést přes Lánov, Rudník, Hertvíkovice, Mladé Buky, Trutnov a pokračovat dále. Už to není tak jednoduché, není to placka, vede to trošku přes hory a doly. Ale my jsme u té jedničkové silnice a nemáme chodníky, tak nám to oboje nahradí. Jak cyklostezku, tak chodníky. Bude to velmi drahé, takže jsme ve fázi projektů, územního rozhodování a shánění peněz. Těch budeme potřebovat hodně.

Jak se žije v Mladých Bukách? Krásně!

Tak vám držíme palce, ať se to vše povede rozjet nebo dotáhnout zdárně dokonce. Jak se žije vůbec v Mladých Bukách? Říkala jste, že je vás 2 300 obyvatel?
My jsme hlavně jedna z mála vesnic v Královehradeckém kraji, snad ze dvou, která roste, neubývá.

Prostě lidé se stěhují do větších měst za prací. A vy rostete.
My rosteme a doufám, že tomu tak bude i dál.

Jak se žije v Mladých Bukách? Krásně!

My vám držíme palce, abyste se dál rozrůstali. A ještě mi řekněte, z čeho vy, jako starostka, jako žena, jako obyvatelka Mladých Buků, máte největší radost? Třeba společenský život mě napadá. Už jste nás zvala na léto na Vitanovské slavnosti.
Víte, z čeho mám hroznou radost? Když vás pozdraví slušně děti ze školy. Z toho mám hroznou radost, že vás ta děcka poznávají a řeknou: dobrý den, paní starostko, na dálku na vás mávají. To je rozdíl mezi vesnickými a městským dětmi. Z toho mám radost.

Čtěte takéMěstys Mladé Buky

A když náhodou není nějaká spokojenost a radost na straně vašich obyvatel?
To se potom musí řešit. Já se snažím to řešit osobně s lidmi. Pozvu je, aby přišli za mnou, a řešíme to. Ve finále potom zjistíte, že se dohodnete s každým na nějakém řešení.

Tak my vám přejeme hlavně ty radosti. A málo starostí, i když ty jsou samozřejmě pro starostku také potřeba, aby táhla a udávala směr.
Je to starostka, proto starosti.

Jakub Schmidt a Lucie Potůčková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Moc děkujeme za dnešní návštěvu Lucii Potůčkové, starostce Mladých Buků.
Děkuji za pozvání. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související