Po víc než půl roce bude průjezdná silnice z Mladých Buků na Hostinné. Nový most je hotový

20. listopad 2018 09:10

Lidé v Mladých Bukách na Trutnovsku se už za 11 dní dočkají znovu otevření tamního mostu. Bude podstatně širší než byl původní. Uzavírka tam trvá už od dubna. Pro řidiče to znamená komplikace a najeté kilometry navíc. Někteří obyvatelé Mladých Buků dostali od obce výjimku a mohou jezdit cestou kolem hřbitova. Jenže cesta už je ve velmi špatném stavu a za nepříznivého zimního počasí mohla být uzavřena. 

V Mladých Bukách opravují most na silnici do Rudníka. Vjet můžete jen s povolenkou. Jak ji získat?

Řidič, auto, muž za volantem

Řidiči musí využívat objízdných tras. Auta do 3,5 tuny jezdí přes Vlčice, těžší vozy přes Janské lázně. Vedení městyse ale při splnění přísných podmínek vydává povolenky k průjezdu takzvanou nouzovou trasou. Zájem o ně je velký, ale ne každý povolenku dostane. 

Dělníci dokončují poslední práce, nezaskočil je ani sníh a nízké teploty.

„Dodělává se dlažba, revizní schodiště a terénní úpravy," vyjmenovává Petr Kořízek, který na stavbu dohlíží, co je potřeba ještě udělat.

„Jsme v poslední fázi, vše běží podle smlouvy. Od začátku stavby, od dubna, bylo avizováno, že práce bude hotova do konce listopadu. A skutečně to tak bude," tvrdí starostka Lucie Potůčková ze sdružení Mladobučáci.

Spousta místních se už otevření nového mostu nemůže dočkat

„Hlavně se dostaneme na hřbitov. Tam potřebujeme zapálit svíčku," říká pan Miroslav a zároveň si uvědomuje, že výměnu už most potřeboval. „Bude to určitě úleva. Ale bylo to zapotřebí. Protože most dělali naposledy Poláci v šedesátých letech. Ten už měl své za sebou."

Lidí už nebudou muset jezdit po objízdných trasách. Starostka dodává, co zprovoznění mostu bude pro městys znamenat.
„Bude to pochopitelně obrovská úleva. Nebudeme muset čekat na semaforech. Most bude rozšířený a trošku máme strach, aby tam lidé nejezdili rychleji."

Nový most na silnici z Mladých Buků směrem na Hostinné je hotový

Podle Lucie Potůčkové by nyní nastal problém, pokud napadne víc sněhu nebo bude mrznout. Musel by se totiž omezit nebo možná úplně zrušit průjezd po místní komunikaci. Ta slouží lidem, kteří dostali povolení, jako objížďka do Hertvíkovic.

„Ta komunikace má tak náročný profil, že pokud by nasněžilo a namrzlo, tak by tam mohlo dojít k nehodě. A bylo by to velmi těžko sjízdné. Už dnes, když trošku nasněžilo, tak jsme tam posílali naše zaměstnance, kteří to posypávali pískem a solí," dodává Lucie Potůčková.

Proto jsou pracovníci, kteří mají údržbu komunikací na starosti, nyní neustále v pohotovosti.

Spustit audio

Související