Bezpečnost obyvatel Mladých Buků a Hertvíkovic se zvýší výstavbou přechodů a chodníků u silnice

12. červen 2021 09:54

Jedno auto za druhým, velké a těžké kamiony, řidiči překračující rychlost. Tak to často vypadá na silnici mezi Hertvíkovicemi a Mladými Buky. Žádný chodník, cyklostezka. Pěší i lidé na kolech mají obavy tudy chodit a jezdit. Vedení obce už několik let usiluje o vybudování chodníku podél tohoto dopravního tahu. 

Teď konečně přichází šance, že k realizaci plánů dojde. A připravují se i další bezpečnostní opatření v centru obce.

Čtěte také

„Tam by to chtělo nějaký chodníček, myslím si, že místa je tam na něj dost. Když tam projíždí kamion, tak má člověk strach tudy jít. Nikdy nevíte, co se stane, náhodou mu to ujede," říká maminka Nikola, která se s kočárkem na hlavní silnic už bojí chodit.

Podobně mluví i seniorka, která má právě namířeno do obchodu ve středu obce.
„Nikdy tam tudy nechodím, nejsou tam žádné chodníky, takže je logické, že je to tam nebezpečnější."

Chodník z Hertvíkovic do Mladých Buků by se podle starostky Lucie Potůčkové za STAN mohl začít stavět nejpozději začátkem příštího roku.
„Máme pravomocné stavební povolení o které jsme bojovali několik let. Do Hertvíkovic se nastěhovalo poměrně hodně lidí s malými dětmi, takže chodí kolem téhle silnice s kočárky a vidíte, jak kolem nich projíždí kamiony. Ten pohled není nic příjemného. Hrozně se bojím, aby se někomu něco nestalo."

Bezpečnost obyvatel Mladých Buků a Hertvíkovic se zvýší výstavbou přechodů a chodníků

Čtyři miliony korun už má obec od Královéhradeckého kraje a podstatnou část by měla dostat od státu.
„Já si prostě myslím, že to klapne. Protože do těch alokací se nalilo hodně peněz na bezpečnost dopravy, a tím, že je to kombinovaná věc, tedy cyklostezka s chodníkem, tedy využití to bude mít opravdu široké, tak si myslím, že to dopadne."

Čtěte také

Jenže větší bezpečnost chybí i v samotném centru obce.
„S kočárkem mi to zatím tolik nevadí, ale potom, až bude dítě chodit, tak to bude horší."

Chybí přechody u školy, u knihovny, a podle vedení obce je potřeba celou dopravu zpomalit a mít celkový přehled o provozu. Podél hlavní silnice v obci se do konce roku objeví speciální lampy.

„Ty budou stmívající, každá bude jednotlivě automaticky ovládaná. Budou osazeny různými technologiemi, včetně metriky průjezdnosti. Takže budeme přesně vědět, kolik nám tady projede vozidel," dodává Lucie Potůčková.

Spustit audio

Související