Uzavírka silnice I/16 ve Volanově na Trutnovsku působí dopravní problémy i na objízdných trasách

11. srpen 2023 21:06, aktualizováno

Uzavřený úsek silnice I/16 mezi Jičínem a centrem Trutnova ve Volanově komplikuje dopravu i na objížďkách. Náhradních tras je několik, ale řidiči je nemohou využívat libovolně. Přímo na jedné z nich zjišťoval informace reportér Tomáš Lörincz.

Čtěte také

Kolik objížděk je tady vyznačených a kdo po nich může jezdit?
Jsou celkem tři, ale dvě z nich jsou přístupné jen pro někoho. Ta jediná univerzální přes Hostinné a Rudník je poměrně dlouhá, ale zase vede po dobré silnici, po které bez problémů může jezdit i těžká doprava.

Dvě zbývající trasy jsou po hodně špatných a rozbitých komunikacích, které by nejen že nezvládly kamióny, ale ani větší počet osobních aut. A tak se obce, kterých se dopravní situace týká, domluvily, a průjezd po těch špatných a rozbitých silnicích umožnily jen lidem s trvalým pobytem.

Čtěte také

Jiné cesty do Trutnova nejsou?
Takové, které by dávaly smysl, ne. A tu, která by být teoreticky podle mapy být mohla, město kvůli bezpečnosti chodců a cyklistů uzavřelo úplně. Vede totiž přes rekreační zónu na Dolcích, která je teď v létě plná dětí a průjezd aut by tam mohl být opravdu nebezpečný.

Pokud má někdo na Dolcích třeba chatu, může do oblasti z jedné strany vjet, ale průjezdná není - druhá část je uzavřená značkami a mobilní bariérou. Jenže to taky neplatí pokaždé, protože řidiči značky hážou do příkopu nebo dokonce do potoka a místo si sami zprůjezdní.

Protože se to nestalo jednou, zvažuje město ve spolupráci s městskou policií umístění fotopastí nebo kamery s tím, že může jít i o trestný čin.

Čtěte také

Na dalších trasách řidiči zákazové značky respektují?
Přesné statistiky nejsou, ale na místě hlídkují prakticky každý den strážníci městské policie nebo hlídky dopravní policie. Kontrola je třeba u samotného mostu ve Volanově hodně důkladná, protože místo je osazeno semaforem. Interval na červené je poměrně dlouhý a strážníci stihnou obejít všechny řidiče a zkontrolovat jim doklady.

Na hlídky narazíte i na objízdné trase přes Vlčice, kam tedy taky může jen někdo a zase musí mít odpovídající trvalé bydliště. Riskovat vjezd do zákazu se tedy nemusí vyplatit, protože obce ve spolupráci s městským úřadem v Trutnově a s městskou i státní policií opravdu chtějí udržet dopravu na přijatelné úrovni a kontrol je tedy opravdu dost.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související