Začaly opravy silnice I/14 v Potštejně na Rychnovsku, řidiče čeká do listopadu o 15 km delší trasa

18. červenec 2022 10:01

Se zdržením musí od 18. července počítat řidiči, kteří mají v plánu jet po silnici I/14 přes Potštejn na Rychnovsku. Kvůli opravám zničeného úseku vozovky v Potštejně budou muset najet zhruba o 15 kilometrů navíc. Detaily zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Co všechno se tedy bude v Potštejně dělat a jak dlouho to potrvá?

Čtěte také

Ředitelství silnic a dálnic má v plánu opravit vozovku, konkrétně vyjeté koleje a plošné deformace, a nevyhovující je podle informací Ředitelství silnic a dálnic i únosnost vozovky. Úsek dostane nové obrubníky, přípojky uličních vpustí a podobně.

Během oprav dojde k celkové rekonstrukci vozovky včetně aktivní zóny, budou vybourány betonové obrubníky, stávající uliční vpusti, včetně přípojek, budou nahrazeny novými, dojde k seříznutí stávající krajnice. Práce tedy začaly dnes a skončit by měly 27. listopadu s tím, že po celou dobu bude úsek neprůjezdný.

Kudy můžou řidiči opravovaný úsek objet?

Čtěte také

Objízdná trasa vede z Vamberka přes Žamberk zpátky na silnici I/14, řidiči se mohou znovu napojit v obci České Libchavy. Objížďka měří 27 kilometrů, po silnici I/14 by trasa měřila 12 kilometrů - takže jde vlastně o 15 kilometrů navíc.

Objízdná trasa je obousměrná, řidiči osobních aut si jí mohou ještě asi o pět kilometrů teoreticky zkrátit přes některé menší obce, ale časově se to nevyplatí. Protože takhle pojedou po silnici I/11 a část po silnici 2. třídy, kilometry by šetřili na silnicích třetích tříd a na místních komunikacích, kde doprava není tak rychlá.

Práce na silnici I/14 v Potštejně tedy začínají dnes, je v kraji aktuálně nějaké místo, kde se řidičům naopak uleví?

Čtěte také

Shodou okolností právě dnes je znovu po dvou letech omezení a uzavírek znovu průjezdná frekventovaná silnice mezi Novým Bydžovem a Chlumcem nad Cidlinou, tam už vás tedy žádné zdržení nečeká. A platí to jak pro osobní, tak pro nákladní dopravu, která míří do průmyslové zóny v Bydžově.

Na druhou stranu je potřeba říct, že Královéhradecký kraj má v letech 2024 a 2025 v plánu opravovat ještě jeden úsek této silnice a že tedy ten konec objížděk mezi Chlumcem nad Cidlinou a Novým Bydžovem není definitivní.

S14-podstejn-objizdna-trasa.jpg
autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související