Uzavírka silnice z Deštného v Orlických horách na Šerlich nekončí, otevře se s týdenním zpožděním

24. říjen 2023 10:09

Rekonstrukce horské silnice z Deštného v Orlických horách na vrch Šerlich je dokončená. Čtyřkilometrový úsek, který je uzavřený od května, zůstává ale nadále neprůjezdný. Královéhradecký kraj novou silnici otevře s týdenním zpožděním. Důvody zjišťovala přímo na místě reportérka Natálie Poláková. 

Právě stojím přímo na křižovatce, kde uzavřený úsek komunikace z Deštného v Orlických horách na Šerlich začíná. Uzavírka tady stále platí, o zákazu vjezdu řidiče informují dopravní značky a cedule, ale žádné zátarasy tady nejsou. Tedy na silnice je možné vjet. A viděla jsem i tři auta, která tudy i přes zákaz projela.

Čtěte také

Žádné stavební práce už zde neprobíhají, oprava silnice je kompletně hotová. A důvody, proč se její uvedení do provozu zpozdí, jsou administrativní. Královéhradecký kraj zatím nemá všechny potřebné dokumenty k tomu, aby komunikaci mohl oficiálně otevřít.

Uvedl to mluvčí hejtmanství Dan Lechmann. „V tuto chvíli nemáme všechny dokumenty potřebné k udělení souhlasu k předčasnému užívání komunikace. Předpokládáme, že ke zprůjezdnění dojde nejpozději 1. listopadu.“

Do té doby musí tedy řidiči nadále využívat objízdnou trasu, která je ale podstatně delší.

O kolik kilometrů se řidičům cesta prodlouží?
Náhradní trasa vede přes Solnici, Rychnov nad Kněžnou, Rokytnici v Orlických horách a Orlické Záhoří. Místo úseku dlouhého 4 kilometry musí řidiči ujet kilometrů 40. Cesta je tedy desetinásobně delší.

Čtěte také

Uzavírka dopadá i na okolní obce, vysvětluje nezávislý starosta Orlického Záhoří Vojtěch Špinler. „Pro nás to bylo nepříjemné v tom, že jsme museli vozit děti do školy po objížďkách, prodloužily se ty cesty. Hodně se jezdilo přes Polsko, ale na druhou stranu s vidinou nové a pěkné silnice přes Šerlich. Tak jsme to vydrželi a přežili. Doufáme, že silnici už brzy otevřou, ať si ji můžeme užít.

Rekonstrukce silnice na Šerlich trvala skoro půl roku. Jaké opravy byly zapotřebí?
Kromě opravy povrchu silnice, stavbaři obnovily také nefunkční odvodnění a propustky a doplnili chybějící dřevo-ocelová svodidla. Součástí stavby byla navíc rekonstrukce jednoho z mostů a obnova dopravního značení. Opravy celkově vyšly na 82,5 milionů korun, což je o 2 miliony více, než se původně předpokládalo.

Investorem stavby je Královéhradecký kraj. Náklady pokryjí peníze ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Spustit audio

Související