Šikovnost prababiček oceníte na šatech a prádle z první republiky v Dřevěnce v Polici nad Metují

6. září 2021 09:05

Členky Cechu panen rukodělných předváděly po celé prázdniny v polické Dřevěnce řemesla našich předků. Stará škola ale pro veřejnost zůstává otevřená i v podzimním období. Tentokrát celé horní patro zabírá oblečení z období první republiky.

Právě na oblečení je možné si prohlédnout nejen šikovnost našich babiček a prababiček, ale je tam vidět i náročnost údržby jednotlivých kousků prádla a šatů, a také kvalita použitých materiálů.

Čtěte také

Chtěla jsem říct, že stoupám po schodech do prvního patra Dřevěnky v Polici nad Metují, ale správnější by bylo říct, že šplhám. Protože schody jsou poměrně příkré.

A už mne tady vítají spodky. Jedna z mnoha částí expozice, kterou zde lidé mohou spatřit.
„Ano, jsou to klasické, bavlněné, bílé, pánské spodky, které byly ještě ozvláštněny tím, že jejich sedlo je vyšité. Samozřejmě také údržba tohoto prádla byla zcela jiná než současné praní. To znamená, že se muselo namáčet, vyvářet, případně vybílit, naškrobit, nakropit a vyžehlit. Teprve potom to bylo tak krásné."

Šikovnost prababiček oceníte na šatech a prádle z první republiky v Dřevěnce v Polici nad Metují

Vítá mne Jiřina Hejnová. Zapomněla ovšem ještě jednu důležitou věc zmínit. Že se prádlo chodilo často máchat do nějakého rybníka nebo se naopak voda musela nanosit domů.

Čtěte také

„I pro to bílení bylo ideální, když se jednalo o dešťovou vodu. Ty tkaniny jsou třeba přes 100 let staré a přesto vypadají stále krásně. Když se podíváte tady na etamínový závěs, ten když jsme dostali, tak vypadal trochu jako hadr na podlahu. A on nám tady rozkvetl, je na něm nádherná výšivka."

Co je to etamín?
„Stoprocentní bavlna, velmi jemné a tenké plátno. To znamená, že i ta výšivka vyžadovala hodně zručnosti."

Čtěte také

To ale není zdaleka to jediné, co se tady představuje. To jsme teprve u druhého exponátu. Ale je jich tu daleko víc. Když se podívám do světnice, je tam rozvěšené prádlo.
„Když se podíváte nahoru, tak uvidíte výjimečnou věc. Je to ubrus pletený vzácnou paní Jaroslavou Havelkovou. Ona tuto repliku vytvořila v roce 1968."

„Originál pocházel z prezidentského salonku v Lánech. Já tu historii samozřejmě znám pouze z vyprávění, ale mám ráda věci s příběhem. A toto je zcela jistě příběh, který stojí za zapamatování. S autorkou výstavy, Danou Švecovou, jsme přemýšleli, jak upoutat na tuto nádheru. Tak ona vymyslela, že to uděláme tímto způsobem. Tedy mořské dno, které mělo být v prezidentském salonku, je v Dřevěnce."

Modely, oblečení a vybavení domácností z období první republiky bude v Dřevěnce v Polici nad Metují k vidění do konce října.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související