Sakrální stavby z ojedinělé broumovské skupiny barokních kostelů se daří postupně opravovat

20. srpen 2021 06:29

Na Broumovsku pokračuje obnova dientzenhoferovských kostelů. Někde už obnova skončila, další památky jsou teprve na řadě. Mezi těmi, na které by se mělo dostat, je například hlavní kostel v centru Broumova. 

Čtěte také

S farářem Martinem Lanžim stojíme mezi budovou broumovského gymnázia a kostelem svatého Petra a Pavla. A nejsme tu náhodou.
„Kostel svatého Petra a Pavla v Broumově je v podstatě srdcem farnosti. V rámci té unikátní broumovské skupiny barokních kostelů je to ten hlavní. Odehrává se v něm podstatný náboženský život. A v uplynulých osmi letech se povedla rekonstrukce střecha."

„A v nejbližších dnech podáme žádost do Česko-německého fondu budoucnosti a chceme se pustit do opravy fasády."

Na první pohled člověk vidí, že fasáda už o opravu přímo volá.

Jak to ale vypadá v dalších kostelích?

V nedalekých Vernéřovicích a Ruprechticích se už rekonstrukce podařila a je hotovo.
„V několika málo letech prošly kostely v Ruprechticích a Vernéřovicích zásadní opravou. Částečně i kostel v Heřmánkovicích, který ale zatím nemá novou fasádu. Je to z toho důvodu, že už nebyly další finanční zdroje."

Čtěte také

„Je to zkrátka běh na dlouhou trať, ale jsme rádi, že se v Heřmánkovicích alespoň podařilo opravit střechu. A velice reálně zvažujeme další podání žádosti na fasády kostelů ve Vižňově a právě v Heřmánkovicích, ale jedná se o desítky milionů korun. Než se to zadministruje, než proběhne výběrové řízení a než se samotná práce udělá, může trvat čtyři nebo pět let."

Ale podařily se i jiné věci na Broumovsku. Do mnoha kostelů je možné se podívat.
„Úterý a soboty je možné se podívat do interiérů kostelů. Jedná se o dientzenhoferovské, venkovské kostelíky."

Čtěte také

Léto otevřených kostelů se koná na mnoha místech už po několikáté. Zaznamenal Martin Lanži za tu dobu zvýšený zájem turistů o prohlídku svatostánků?

„Domnívám se, že počet zájemců je celkově podobný jako v loňském roce. Když mluvíme o trošku omezeném cestování. Větší účast je samozřejmě vždy v sobotu, ale chcem nabídnou možnost podívat se do kostelů alespoň jeden den i těm, kteří tady pobývají i během pracovního týdne."

„A když si to člověk trošku naplánuje a nakombinuje, skály, kláštery, kostely, třeba i polské Vambeřice, tak může na Broumovsku strávit opravdu velice zajímavou a podnětnou dovolenou," dodává Martin Lanži.

Božanov

Léto otevřených kostelů potrvá na Broumovsku až do konce prázdnin. Lidé mohou dobrovolným příspěvkem podpořit pokračující obnovu sakrálních památek.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související