S blížícími se prázdninami míří do Prachovský skal víc turistů. Ne všichni se ale řádně chovají

23. červen 2022

Strážcům v Prachovských skalách v Českém ráji přibývá práce. Do rezervace přijíždí stále víc lidí, hlavně o víkendech. A někteří z nich nerespektují návštěvní řád. Jaké prohřešky musí ochránci přírody řešit nejčastěji, to zjišťovala přímo na místě reportérka Kateřina Kohoutová.

V první řadě to jsou podle strážce Miloše Zemana odpadky. Přestože je podle jeho slov odpadkových košů ve skalách hodně, tak lidem to zřejmě nestačí. Někdo kolem cest, ale třeba i na vyhlídkách nebo u laviček, se povalují různé obaly od potravin, plechovky či PET lahve.

Čtěte také

Ovšem jednoznačně největší problém je s papírovými kapesníky a vlhčenými ubrousky.

Dalším nešvarem je potom volné pobíhání psů. Zvířata sice do skal mohou, ale jejich majitelé je musí mít po celou dobu na vodítku. Podle Miloše Zemana jsou pobíhající psi nebezpeční nejen pro druhé psy a turisty, ale i sami sobě. Loni totiž museli hasiči vytahovat psa z propadliny, kam spadnul.

Přestože zatím ještě lidí ve skalách není mnoho, tak už se objevili na zřícenině hradu Pařez turisté, kteří tam chtěli přespat. Šlo o dva Poláky a tři Čechy. Strážci přírody je ale při obchůzce včas uviděli a okamžitě je z rezervace vykázali.

Strážcům začali při kontrolách v Prachovských skalách pomáhat také policisté. Jak se tato spolupráce osvědčuje?

Čtěte také

Společné kontroly jsou zatím pořádány takříkajíc nárazově jednou týdně. Ale společných kontrol bude postupně přibývat a to hlavně v době letních prázdnin. Mají mít především preventivní a výchovný charakter, pravdou ale je, že policisté mají oproti strážcům přírody více pravomocí. Mnoho problémů se tak dá řešit okamžitě na místě.

Kdy se očekává největší nápor turistů a jak je na to rezervace připravena?

Teď přijíždí přes týden zejména nejrůznější školní výlety nebo různé skupiny lidé ze zájmových kroužků a aktivit, o víkendech jsou to hlavně rodiny s dětmi. Podle Miloše Zemana hlavní nápor návštěvníků začíná obvykle s prvním červencovým týdnem, na který také připadají dva státní svátky.

Čtěte také

V případě, že je pěkné počasí, tak potom v průběhu celých prázdnin přijíždí do rezervace opravdu hodně návštěvníků. Proto správci plánují posílit také kontroly na parkovištích, aby byl dodržen systém parkování a zejména počet aut.

Aktuálně dnes je parkoviště u vstupní pokladny částečně omezeno, protože jeho část zabere technika filmařů, kteří natáčí ve skalách. Ale jinak se to turistů vůbec nedotkne.

Více lidí bude také přes prázdniny působit v občerstvení a zvýší se i počet pokladen. A strážci budou hlídat rovněž lesní cesty, kde mnoho řidičů často parkuje nelegálně. Tento problém už museli totiž řešit v loňské sezóně několikrát.

Spustit audio

Související