Opravy cest, zpevňování povrchů a zajištění skalních bloků. Práce dělníků v Prachovských skalách

22. listopad 2021 08:41

Vedení Správy Prachovských skal využívá turistické mimosezóny k potřebným opravám stezek a kontrolám okruhů. Plánuje také těžbu kůrovcem napadeného dřeva. Turisté by proto měli dodržovat výstražné a zákazové cedule. Navíc terén je teď kvůli deštivému počasí místy nebezpečný, proto je podle strážců skal důležitá opatrnost.

Čtěte také

Se strážcem Prachovských skal Milošem Zemanem jdeme po cestě od vstupní brány směrem k Točenici. Povrch tady byl dost podmáčený a plný kamenů různých velikostí. „Jak voda tekla, tak vyplavila všechen materiál. Válcováním a rozhutněním cesty došlo k tomu, že jdeme prakticky po rovině a dá se sem dojet i s kočárkem nebo i invalidním vozíkem."

Podle ředitele firmy spravující Prachovské skály Dominika Feštra tuto trasu nejvíc poškodily červencové deště. „Je problém ten, že je to takový úvoz a vodu není kam odvést. Trochu jsme ji odvedli do stran do lesa, takže doufám, že se na cestu nebude tolik vody vracet."

Vlivem dešťů a větru se zřítil jeden skalní blok

Dělníci a horolezci také zabezpečili místo, kde se v červnu zřítil jeden skalní blok. Konkrétně mezi Šlikovou a Všetečkovou vyhlídkou.

„Je to zabezpečeno pomocí roxorů. Kdy další případné pády kamenů by byly zastaveny touto železnou zábranou. Aby se to na stezku nedovalilo," vysvětluje Miloš Zeman.

Čtěte také

A ukazuje místo, kde jsou kůrovce napadené stromy a je potřeba je vytěžit. „Ale jedná se zejména o partii, která je za těmi skalami vzadu. Tam je taková rokle."

Jenže je tady náročně dostupný terén, proto chce vedení správy na místo přivést speciální lanovku a za její pomoci dřevní hmotu odstranit.

Důvodem je podle Dominika Feštra bezpečnost turistů. „Je to prostě kůrovcové dřevo. Stromy jsou oloupané a je lepší je uklidit. Protože potom ty stromy vysychají a mohlo by dojít k jejich zřícení při nějakém silnějším větru."

Čtěte také

Turisté, kteří teď míří do skal, by měli být podle strážce opatrní. „Teď je hlavně nebezpečí spadaného listí. A protože prší, tak se občas dostane na stezky i písek. Takže na těch schodištích je zapotřebí dávat maximální pozornost proti uklouznutí nebo pádu."

Pokladny zatím zůstávají otevřené o víkendech a státních svátcích. Úplně se uzavřou až s příchodem prvního sněhu.

Spustit audio

Související