Zelený okruh v Prachovských skalách je znovu průchozí. Kameny jsou odstraněny, práce ale pokračují

14. říjen 2021 08:29

Turisté opět projdou zeleným okruhem v Prachovských skalách bez omezení. Přesto je opatrnost podle strážců skal na místě. Opravy totiž ještě budou pokračovat. Řešení je  provizorní. Zatím se podařilo odklidit kus skály a kamení, které začátkem června zavalily cestu mezi Všetečkovou a Schlikovou vyhlídkou. Stezka tak musela být okamžitě uzavřena. 

Čtěte také

„Tady byla hromada kamení, která se navalila na průchozí stezku a uzavřela jakýkoliv průchod," ukazuje strážce Prachovských skal Miloš Zeman obrovské množství kamení, které se svalilo.

Odhadem jsou to prý asi tři tuny.
„Okamžitě jsme Zelený okruh uzavřeli, protože to bylo nebezpečné. Neboť tady právě došlo k tomu, že zrovna prošli návštěvníci a za nimi to spadlo."

Čtěte také

Terén je tu náročný, technika se sem nedostane. Elektřina tady také není. Proto se muselo vše odstranit vlastními silami.
„Různou technikou navrtávání a štípání kamene, pískovce, jsme se dopracovali k tomu, že po odstranění zábradlí se podařilo jednotlivé balvany odkulit mimo cestu."

Na vině sesuvu skály byl prý podmáčený povrch a kořenový systém vzrostlého stromu.
„Kořeny borovice, která stála nahoře, rozrušily vrchní kryt a dostaly se až mezi jednotlivé skalní bloky. Voda následně vyplavila menší kameny, takzvané klíny, které držely velké skalní bloky. Tím pádem se hnuly i velké kusy skály a spadlo to."

Strážce Prachovských skal Miloš Zeman

Poškozené zábradlí se opravilo a dalo zpět. Další práce teď čeká ještě horolezce.
„Upevní mezi jednotlivými skalními stěnami železné výztuhy. Ty by měly zabránit tomu, aby se případně další odval kamene vykulil až úplně na stezku."

Pak už by toto místo mělo být podle Miloše Zemana bez obav průchozí.

Deštivé počasí způsobilo problémy i na dalších místech přírodní rezervace. Podle ředitele správy Prachovských skal Dominika Feštra se na podzim bude opravovat cesta od dolní pokladny k Točenici a také kočárková trasa.

Čtěte také

Přes zimu je v plánu odstranit kůrovcem napadené stromy.

„Jedno to místo je úplně mimo stezku a jedno u Zelené rokle. Ale je to na místě, kde jsou z obou stran schody, tedy je to obtížně přístupné. Takže teď řešíme firmu, která to likviduje pomocí lanovek."

Plánované práce budou pochopitelně záviset také na vývoji počasí.

Spustit audio

Související