Rychnovsko trápí nedostatek vody. Pomohlo by napojení na Vodárenskou soustavu Východní Čechy

29. květen 2020 12:08

Některé obce na Rychnovsku by se v budoucnu chtěly napojit na páteřní Vodárenskou soustavu Východní Čechy. Ta zatím zásobuje pitnou vodou hlavně Náchodsko, Hradecko a část Pardubického kraje. Nápad podporují nejen starostové, ale také například hydrogeologové, zemědělci nebo lesníci.

Čtěte také

„Spodní vody nám klesají, o tom se nedá diskutovat. A myslím si, že je zapotřebí myslet na budoucnost. Aby zkrátka další generace vodu měly," říká koordinátor nově vzniklé pracovní skupiny Drahoslav Chudoba.

Problém s vodou mají na Rychnovsku v posledních letech například v obci Přepychy. Ta zásobuje vodou i několik okolních obcí.

Dvě studny a jeden vrt už přestávají stačit, do konce roku k nim proto podle nezávislé starostky Zdeňky Seidelové přibyde další.
„Současné zdroje jsou už nevyhovující, proto musíme přistoupit k napojení nového vrtu. Zásobujeme vodou celkem zhruba dva tisíce obyvatel."

Podzemní vodojem ve Vysoké Srbské nedaleko Hronova

Ani nový vrt není podle starostky do budoucna řešením a také ona tak podporuje snahu o připojení na centrální zdroj pitné vody.
„Sucho se v České republice prohlubuje, takže nás nevyhnutelně čeká napojení na vyšší vodárenskou soustavu."

Zástupci pracovní skupiny doufají v podporu Královéhradeckého kraje.

Čtěte také

Dalším krokem by podle nich mělo být vypracování studie proveditelnosti, potřeba vyřešit je i financování.
„Budeme počítat s tím, aby financování šlo například za spoluúčasti Evropské unie, státu a samozřejmě i samospráv."

Případnému rozšiřování vodárenské soustavy se nebrání ani ředitel VaKu Náchod Dušan Tér. V Polické křídové pánvi, odkud pochází většina vody protékající soustavou, jsou zásoby dostatečné. Momentálně zásobuje vodou zhruba půl milionu obyvatel.
„Naše zdroje využíváme zhruba na padesát procent. Jsou kolem devíti milionů kubíků za rok. Takže tady jsou ještě asi čtyři miliony kubíků ročně k dispozici."

Kdy k případnému napojení Rychnovska na páteřní vodárenskou soustavu dojde, jasné není. Podle všech zainteresovaných stran je to otázka minimálně několika let.

Spustit audio

Související