Rybí ragú po staročesku. Skvělý pokrm s hustou zeleninovou omáčkou na kterém si smlsnou všichni

Treska má delikátní chuť sama o sobě, není nutné ji příliš kořenit. Stačí zakápnout citrónovou šťávou, osolit a posypat sekanou bazalkou. Dobře přijímá i marinády. Výtečná je pečená. Tak zkuste náš recept rybí ragú po staročesku s hustou zeleninovou omáčkou.

Treska obecná je mořská ryba z čeledi treskovitých, která může dorůstat velikosti až 2 metry a hmotnosti až 90 kilogramů. Jde o silnou a mohutnou rybu, která žije v hejnech.

Ingredience
  • 4 plátky tresky
  • 2 rajčata
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 citróny
  • mrkev
  • celer
  • cibule
  • paprika
  • 2 brambory
  • 5 stroužků česneku
  • sůl
  • chilli
  • bobkový list
  • oregano
  • čerstvá bazalka
  • olivový olej

Obývá chladné vody mírného pásma v severních oblastech Atlantského oceánu, v oblastech se silným rybolovem, který v některých místech silně zdecimoval její přirozenou populaci. Jedná se o hospodářsky nejvýznamnější mořskou rybu, která je hojně lovena.

Treska se řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně kolem 136 miliónů porcí. Kulinářské možnosti této ryby objevili lidé už před mnoha staletími, neboť treska byla takříkajíc víceúčelová. Mohla se totiž uvařit nejen čerstvá. Po usušení se dala uchovat také pro období, kdy drsné klimatické podmínky lov ryb znemožnily.

Postup:
Rybu nejprve zakápneme citrónovou šťávou, posypeme sekanou bazalkou a necháme chvíli odležet.
Mezitím na oleji osmahneme cibulku pokrájenou na kostičky, přidáme pokrájenou kořenovou zeleninu, brambory, papriku. Vše osolíme, posypeme oregánem a orestujeme.
Směs přidáme k rybě.
Zvlášť osmahneme česnek pokrájený na plátky, přilijeme rajčatový protlak, trochu vody, opepříme, osolíme, přidáme chilli a nalijeme na rybu se zeleninovou směsí.
Navrch dáme bobkový list a zapečeme v troubě.
Přílohu jsme tentokrát nechali na vás - možností je hodně. My jsme zvolili opečené brambory.

Dříve se předpokládalo, že hejna tresek jsou nevyčerpatelná, ale v průběhu let jejich populace rapidně prořídla. V současnosti probíhají snahy o stabilizaci populací a o trvale udržitelný rybolov.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.