Rybářská organizace v Týništi nad Orlicí se potýká s nedostatkem vody ve svých chovných rybnících

25. červenec 2023 08:06

V rybnících v Týništi nad Orlicí je nedostatek vody. Přítok je suchý. Podle rybářů to není jen nedostatkem srážek, ale můžou za to i zahrádkáři, kteří i přes zákaz čerpají vodu na zalévání. Důsledky mohou pocítit i ti, kteří si chodí zarybařit na nedalekou řeku Orlici. Proč? 

„Prorůstá tady tráva, jak nebyla voda. Teď tu teče úplné minimum.“ Správce areálu Libor Hrubeš ukazuje na vyschlý přítok. Běžně tu teče potůček, teď je to spíš příkop podobný těm u silnice. Zarostlý travou s trochou vlhkosti - ale vodní tok rozhodně není.

Čtěte také

„To je hodně velký problém. Protože, pokud tady máme nějakých pět rybníků a v každém z nich je zhruba tisíc kaprů, tak pak tam v těchto vedrech není kyslík, nemůžeme krmit, přírůstky nejsou, popisuje předseda místní organizace Českého rybářského svazu v Týništi Miroslav Matouš.

Jenže přírůstky ryb jsou důležité i u organizace, která produkuje ryby především pro sportovní rybolov. Do revírů je totiž potřeba vysazovat i ryby, které si rybáři mohou odnést domů a které tedy dorostly minimálně nejmenší stanovené míry.

Na revírech, kde takové ryby nejsou, se pak rybářům moc nechce za povolenky platit. „Lidé pak nadávají. Dnes je cena povolenky taková, jaká je. Není to žádná sranda. Když řeknu, že v uvozovkách si jde dědeček chytit desetkrát za rok rybu k vodě, tak by si rád aspoň kapříka, který má míru, odnesl, krčí rameny Miroslav Matouš.

Rybářská organizace v Týništi nad Orlicí se potýká s nedostatkem vody

Vedle nedostatku srážek vidí rybáři v Týništi ještě jeden důvod, proč není voda. Přítok zvaný Alba totiž teče kolem zahrádkářské kolonie a právě zahrádkáři podle rybářů moc ohledy neberou. „Ti si prosbě berou vodu i když mají zákaz. Stejně si ji vezmou. To je nehlídatelné, tam to nikdo neuhlídá.

Město Týniště nad Orlicí vyhlásilo zákaz odběru vody z náhonu Alba, který má nejen rybníky rybářů napájet vodou.

Čtěte také

Podobnou situaci řešili v Týništi už před třemi lety a tehdy strážníci městské policie na dodržování zákazu dohlíželi, říká jeden z nich, Jaroslav Forman. „Ale žádný přestupek se neoznamoval, to se vždy vyřešilo na místě domluvou. Byla to třeba paní, 75 let, že to nevěděla, tak že to teď už nebude využívat. Ale takový případ, že by to někdo zcela ignoroval, jsme tady neměli. A když na to byli z naší strany lidé upozorněni, tak té činnosti zanechali.

Teď město prostřednictvím odboru životního prostředí strážníky upozornilo, aby zákaz odběru vody kontrolovali znovu.

Rybáři ale hlavně doufají, že začne pršet - vodu totiž musí posílat ze svých rybníků i dál, vysvětluje Miroslav Matouš. „Tady jsou na to napojena další ramena, spousta soustav takových malých ramínek a jedno větší rameno. A prostě není voda. Když sem nic nepřiteče, tak nemám skoro co pustit.

Náhon Alba, který mimochodem patří mezi nejstarší vodní díla v Česku - je z konce 14. století - měří přes 17 kilometrů, a pokračuje dál do Třebechovic pod Orebem. Voda je potřeba i tam.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související