Rybáři ze Žďáru nad Metují na Náchodsku přišli o 16 tisíc pstruhů. Ryby napadla nebezpečná choroba

15. červen 2021

V Královéhradeckém kraji se po sedmi letech objevila nebezpečná choroba ryb, virová hemoragická septikémie. V sádkách ve Žďáru nad Metují na Náchodsku kvůli tomu rybáři museli zlikvidovat všech šestnáct tisíc pstruhů, škoda je zhruba půl milionu korun. Lidem ale podle zástupců veterinární správy žádné nebezpečí nehrozí.

Ještě nedávno klidné místo mezi Žďárem nad Metují a Policí nad Metují, kam si lidé přijížděli pro čerstvé ryby. Teď jsou ale betonové nádrže vypuštěné a rybáři je pomocí silného tlaku vody důkladně čistí.

„Začaly nám hynout ryby. Nejdříve deset, druhý den dvacet, třetí den třicet. A tak se to stupňovalo," popisuje začátek problémů předseda místní organizace Českého rybářského svazu Jiří Kašík.

Čtěte také

S léčbou nepomohla antibiotika a následně přišlo potvrzení toho nejhoršího - rozbory prokázaly virovou hemoragickou septikémii.
„Samozřejmě že to byl velký šok. O té nemoci jsme věděli, ale nikdo nepočítal s tím, že zrovna my budeme ti v uvozovkách vyvolení. Ve Sportce nevyhrajeme, ale v tomto jsme bohužel vyhráli."

Všechny ryby následně skončily v kafilerii, odpověď na to, kde se stala chyba, rybáři hledají marně.
„Vše jsme dělali stejně jako dřív, nic nebylo jinak. Kdyby to připlavalo po potoce vodou, tak samozřejmě ty úhyny budou i tam. Ale tam se nic nedělo. Takže potokem to prostě být nemohlo. Je tady jistá varianta, že v těch rybách to je a když se sejdou všechny podmínky, jako je třeba hodně vody, zakalená a dešťová voda, vir má rád chladnou vodu, tak se může nemoc v rybách projevit."

„Já ovšem vidím ještě jednu možnost, jsou tady přemnožené volavky. A když takový nakažený pták přiletí a jeho trus spadne do bazénu, tak je konec," říká Jiří Kašík.

V sádkách ve Žďáru nad Metují na Náchodsku se objevila virová hemoragická septikémie

Tenhle typ nákazy je v Česku poměrně vzácný, loni se objevil na jediném místě, v Královéhradeckém kraji je po sedmi letech. V roce 2014 nákaza způsobila víc než dvoumilionovou škodu v patnáct kilometrů vzdálené pstruží líhni v Hynčicích.

„Objevilo se to tam také z ničeho nic a náhodou. Zlikvidováno bylo několik set tisíc ryb, od ročních, jiker až po generační hejna," říká majitel sádek Miroslav Kulich.

Čtěte také

Ten je shodou náhod hospodářem aktuálně napadené rybářské organizace. Důvod nákazy ve své líhni nezná dodnes.
„Nebylo nikdy prokázáno, jak a čím se to k nám dostalo. Objevilo se to tam v jarních měsících, když se začalo manipulovat s rybou. Nastalo přebírání, brakování a třídění. Prostě stres pro ty ryby."

Zdroj nákazy zatím Státní veterinární správa nezjistila ani ve Žďáru nad Metují, potvrzuje to ředitel krajské pobočky v Hradci Králové Aleš Hantsch.
„V současné době probíhá šetření. Je tam několik možností. Může tam být lidský faktor, přenos od nemocné ryby, může to být krmivem, prostě čímkoliv. Jsou tam přímé i nepřímé záležitosti, které tohle onemocnění mohou způsobit."

Současně Aleš Hantsch dodává, že lidé se nákazy bát nemusí, nebezpečná je podle něj jen pro určité druhy ryb.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.