Rtyňská dřevěná zvonice ze 16. století se po šesti letech oprav v květnu znovu otevře turistům

14. březen 2020 10:05

Dřevěná zvonice ve Rtyni v Podkrkonoší na Trutnovsku bude letos po šesti letech opět otevřena pro návštěvníky. Důvodem jejího uzavření byla rozsáhlá obnova vnitřních trámů. Řemeslníci musí dokončit už jen závěrečné drobné úpravy a úklid.  

„Já vás vítám ve zvonici. Vidíte, že až tady vynikne impozantnost celé stavby," říká farář Ladislav Hojný, který nás pozval do Rtyně v Podkrkonoší.

Čtěte také

Sešli jsme se po docela dlouhé době a musíme konstatovat, že to zde vypadá opravdu hodně jinak. Pamatujeme si ještě kbelíky s barvou, různé stavební prvky a materiály. To vše je už pryč. Zbylo jen pár hoblin a ty také brzy zmizí.

„Čeká nás už poslední etapa, tedy úklid a příprava na otevření zvonice. Pokud to půjde, půjdeme se podívat i nahoru. Tady zrovna před námi vidíme ještě zbytek trámu, který je určen k odvezení a byl nahrazen úplně novým."

Nových trámů je ve zvonici spousta

„Také z druhé strany máme před sebou trám, který je v základu celé zvonice. Jde o takový rošt, který tvoří kříž. A samotné trámy mají rozměr, pokud to dobře počítám, tak zhruba 50 na 50 centimetrů. Délka trámu je 3,5 až 4 metry. A ten spodní bude rozhodně přes 4 metry. Takových trámů zde bylo vyměněno celkem šestnáct."

Čtěte také

Nahoru vede opravdu velmi příkré schodiště.
„Můžeme se vypravit nahoru, ale připravme se na lehce adrenalinový zážitek. Protože až se tu budou provázet návštěvníci, tak bude přístupné pouze ono přízemí. Do horních pater je bohužel pustit nemůžeme, s ohledem na bezpečnost," usmívá se Ladislav Hojný.

Pan farář nás trošku znejistil radou, že by neměli pro jistotu stát dva lidé na jednom prkně. Ale už zbývá jen pár schodů a jsme nahoře.

„A máme štěstí, že nemusíme otevírat okenice, protože ještě zbývá dosadit okna. Takže sem teď vniká krásné světlo a vidíme zvony v plné kráse."

Lehounké ťuknutí na největší zdejší zvon je slyšet jak daleko?

„To si opravdu nedokáži úplně představit. Ale rozhodně ho slyšeli nejméně v polovině města," dodává farář Ladislav Hojný.

Rtyňská dřevěná zvonice ze 16. století se po šesti letech oprav znovu otevře turistům

Zvonice ze 16. století byla ve Rtyni v Podkrkonoší pro návštěvníky uzavřena na dlouhých šest let. Opravy v letošním roce končí a lidé tak budou moci uvnitř obdivovat její krásu od května.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související