Rozšíření broumovského domova pro seniory bude znamenat komplikace pro personál i klienty

29. prosinec 2019 10:09

Město Broumov připravuje rozšíření Domova pro seniory. Aktuální kapacita dvaačtyřicet lůžek se díky tomu téměř zdvojnásobí. Samotná přestavba ale výrazně zasáhne do chodu zařízení, s komplikacemi musí počítat jak personál, tak samotní klienti. 

Čtěte také

„Vedlejší budovu bude nutné zcela přestavět. Budeme potřebovat, abychom mohli s klienty vyjet s postelí ven z pokojů, mohli využít evakuační výtah a zejména bude velmi nákladné řešení stravovacího provozu, který je v tuto chvíli nedostačující," popisuje v kostce připravovanou přestavbu ředitelka broumovského Domova pro seniory Eva Kašparová.

Během rekonstrukce, která může trvat i rok, bude muset domov přechodně snížit kapacitu, místo nebude pro zhruba třetinu klientů.
„Bude zapotřebí se domluvit s okolními zařízeními, popřípadě s nemocnicí, aby se tam o naše seniory postarali. A naše pečovatelská služba bude muset být posílena, aby pomohla s péčí v rodinném prostředí doma."

Sehnat nové kvalitní pracovníky může být komplikované

Další problémy můžou přijít při shánění nového personálu. Po rozšíření kapacity domova bude potřeba přijmout zhruba dvě desítky nových zaměstnanců, například kuchařky, pečovatelky nebo sociální pracovnice.

Už teď je přitom těžké udržet i stávající personál, říká to vedoucí služby Domova seniorů Jana Jansová.
„Nám pracovníci v současné době odcházejí za lepšími finančními nabídkami."

Čtěte také

Přestavba Domova pro seniory by teoreticky mohla začít v příštím roce. Do té doby ale musí broumovská radnice dořešit s Královehradeckým krajem nejen financování celé přestavby, která může stát až sto milionů korun, ale i následný provoz.

„Kraj se podílí na financování projektových prací a v létě příštího roku uzavřeme s krajským úřadem dohodu, kde budou jasně stanovena pravidla, jak dál s provozními náklady," vysvětluje starosta města Jaroslav Bitnar z Volby pro Broumov.

Pro radnici bude totiž navýšení počtu lůžek znamenat i vyšší výdaje na samotný chod zařízení.

autor: baj
Spustit audio

Související