Někteří pacienti zůstávají v nemocnici, nemají se kam vrátit. Pojišťovna však tuto péči neproplatí

10. září 2019 10:37

Lékaři nemocnic v Královéhradeckém kraji stojí prakticky každý den před velmi těžkou volbou. Pokud budou postupovat podle zákona, připraví tím svého zaměstnavatele o peníze. V opačném případě dostanou do téměř neřešitelné situace své pacienty.

Čtěte také

Nemocnice Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje přišly v posledních třech letech o zhruba devět a půl milionu korun za péči o pacienty. Peníze jim neproplatila Všeobecná zdravotní pojišťovna, podle ní totiž nemocnice léčily pacienty déle, než bylo potřeba.

„Ztratili soběstačnost a nedokáží již žít ve svých domácích podmínkách jako dosud," popisuje stav některých pacientů primářka oddělení následné péče v nemocnici ve Dvoře Králové nad Labem Miluše Vidasovová.

Pacienty už není potřeba léčit, přesto v nemocnici zůstávají. Místa v domovech důchodců nebo jiných zařízeních pro ně totiž nejsou a domů se vrátit nemohou.
„Příkladů je spousta. Například jednoho pacienta, který postupně přišel o obě nohy a bydlel v polorozpadlém domku, jsme tady měli tři čtvrtě roku."

Stáří, senior, nemocnice, hospic, péče - ilustrační foto

Existují ale i mnohem složitější případy. Aktuální je například problém s umístěním člověka bez domova trpícím roztroušenou sklerózou.
„Je plně odkázán na invalidní vozík. Navíc má vstup do močového měchýře, má trvale cévku."

Aby problémů s neproplacenou péčí ubylo, zřizuje kraj sociální lůžka

Podobné je to i v jiných krajských nemocnicích. Podle primáře té v Broumově Miroslava Švábla je navíc hranice přechodu ze zdravotní na sociální péči často velice tenká.
„My tomu říkáme v uvozovkách křehký pacient. To je pacient, který je týden stabilní a během týdne se natolik zhorší, že pokud by ležel v domově důchodců, tak by byl hned převezen na interní oddělení."

Čtěte také

I proto lékaři napříč krajem v minulých letech nechávali pacienty i nadále na svých odděleních. Následně to ale při kontrolách odhalila Všeobecná zdravotní pojišťovna a péči odmítla proplatit.

V písemném vyjádření pro Český rozhlas zástupci VZP tvrdí, že postupují v souladu se zákonem.

To nerozporuje ani Aleš Cabicar z TOP 09, náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje zodpovědný za zdravotnictví. Na lékaře se ale za jejich postup nezlobí.
„Po seznámení se situací a těmi důvody si myslím, že naši lékaři postupovali podle svého svědomí a lidsky v pořádku."

senior v nemocnici, hospic, umírání, nevyléčitelně nemocný, zdravotní sestra

Aby problémů s neproplacenou péčí ubylo, zřizuje postupně krajský úřad sociální lůžka. Zatím jsou jich tři desítky a brzy mají přibýt další.

Podle námi oslovených lékařů je to ale stále zoufale málo.

Spustit audio

Související