Roste zájem o sociální šatník, v Kvasinách obnovena výroba a dron s termovizí. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Po dvoutýdenní přestávce se znovu otevřel sociální šatník v Hradci Králové. Zájem o jeho služby se v posledních dvou letech výrazně zvýšil. Poptávka roste především teď na konci léta, kdy se lidé začínají chystat na chladnější počasí. Počet vydaných kusů oblečení meziročně vzrostl o 15 tisíc. Některého oblečení je ale nedostatek.

Málo je pánských mikin, tepláků a bot. Chybí i některé dětské oblečení. Dárci můžou oblečení nosit přímo do sociálního šatního nebo můžou využít sběrný kontejner na přilehlém parkovišti. Sociální šatník je v Hradci Králové otevřený v úterý a ve čtvrtek od 13 do 17 hodin.

Čtěte také

Škoda Auto začala po týdenní odstávce znovu vyrábět automobily v Kvasinách na Rychnovsku. Součástek z továrny slovinského subdodavatele, kterou poničila povodeň, ale stále nemá dostatek. To ovlivňuje výrobu v celém koncernu Volkswagen. Přímo u závodu automobilky Škoda v Kvasinách zjišťoval informace reportér Václav Plecháček.

V omezeném režimu jsou provozy i v Mladé Boleslavi. Tam se zrušily některé naplánované směny navíc, v omezeném režimu je například lakovna nebo svařovna. Uvádí to týdeník Odborář. Škoda Auto na druhou stranu dočasně zvýšila výrobu plně elektrického modelu, pro který chybějící díly nejsou zapotřebí.

Čtěte také

Nad Hradcem Králové létá v těchto dnech dron s termovizí a údaje zapisuje do digitální mapy. Z výšky měří teplotu v ulicích rozpálených letním sluncem. Město tak chce získat podrobný přehled, které místa se zahřívají nejvíc a kde by mohlo pomoci třeba vysazení stromů nebo instalace ochlazovacích vodních rozprašovačů.

Město se chce díky novému dronu zaměřit i na to, jak vypadá veřejné prostranství třeba před rekonstrukcí a následně po ní. Testování probíhalo na Masarykově náměstí a detaily jsme sledovali z výšky asi 80 metrů. Na tom výsledném termogramu jsou vidět teploty jednotlivých prvků, to znamená dlažby, zeleně, kašny a mimo jiné třeba i aut.

autor: baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.