Lidem v nouzi pomůže v Náchodě nový sociální šatník. Nabízí věci, které přinesli občané darem

22. září 2023 08:08

Náchod před pár dny otevřel nový sociální šatník. Město tím reaguje na rostoucí počet lidí v nouzi. Sociální šatník je v budově bývalé pobočky České pošty v Českoskalické ulici a pro potřebné má nachystané věci, které jiní lidé přinesli darem. 

Do sociálního šatníku, což je místnost asi 7 na 6 metrů, právě přišla Hana. Přinesla krabici plnou oblečení. „Svetry, nějaké tričko a košile. Je to vše moje, třídila jsem věci ve skříni.“

Čtěte také

Prakticky ve dveřích se míjí s Vlastou. Ta také přinesla převážně dámské oblečení. „Takovou směs letních a zimních věcí. Stěhuji se, tak jsem probrala svůj šatník a beru si jen to nejpotřebnější.

Vlasta říká, že lidi si mají pomáhat a proto věci daruje pravidelně. „Dávala jsem to charitativních kontejnerů. Ale tam mi vadí, že to někdy lidé vytahají a je to pak rozházené po celém okolí. Odevzdat to přímo sem mi připadá lepší.

Dary si přebírá sociální pracovnice Jarmila Scholzová Šenková. Postupně je rovná do regálů umístěných podél stěn. „Dvoje sportovní podprsenky, ty jdou nahoru do krabice. Lidé mohou přinést i nošené spodní prádlo, ale musí být čistě vyprané. A tyto věci jsou úplně nové, je to nenošené a koukám, ještě s cedulkou z obchodu.

V přízemí budovy v ulici Českoskalické čp. 192 zřídilo město Náchod nově tzv. sociální šatník

Lidé v nouzi si do sociálního šatníku mohou chodit dvakrát v týdnu. Patří mezi ně také Bětka. Odnesla si několik triček, víc prý nepotřebuje. „Já už mám všechno, nejsem náročná. Tohle jsem si vybrala a to mi stačí.

Čtěte také

Lidí ve složité životní situaci je v Náchodě podle odhadu Jarmily Scholzové Šenkové zhruba 500. „Zhruba možná 200 bude dětí, asi 100 seniorů a nemocných osob. Zbytek jsou dospělí. Ale zatím nám sem třeba nepřišel žádný bezdomovec. Možná o tom neví, takže až je uvidím, tak jim to nabídnu.

Do sociálního šatníku v Náchodě může přijít prakticky každý. Ale to, jestli pomoc dostane, posuzuje přímo na místě sociální pracovnice. Ta má dvacetiletou praxi, řadu lidí v existenčních problémech tak zná a ví, jestli pomoc potřebují.

No a pokud by přišel někdo nový, určitě je lepší, aby měl doporučení vydané například odborem sociálních věcí, úřadem práce nebo neziskovou organizací, která se problematikou zabývá - takovou je třeba Červený kříž.

Spustit audio

Související