S klesající teplotou roste zájem o oblečení ze sociálního šatníku. A stoupá i počet dárců

27. prosinec 2016

Oblečení máme dostatek, hlásí koncem roku sociální šatník Oblastní charity Hradec Králové. Od začátku letošního února sídlí na novém místě - na třídě Edvarda Beneše. Na změnu adresy si zvykli jak lidé v nouzi, tak i dárci oblečení. O něj je právě teď v zimě veliký zájem.

„Kolikrát se nám stane, že přijdeme a ještě než otevřeme, tak už tu čtyři až pět lidí stojí. A hned jak otevřeme, tak začneme obsluhovat," popisuje František Culek, který tady v sociálním šatníku slouží jako dobrovolník, situaci, která během zimy čas od času nastává.

„Někdy nastane velký šrumec, že přijde třeba i 20 lidí. A do doho přichízejí lidé věci darovat. Takže jak kdy," usmívá se František Culek.

Šatník sídlí na třídě Edvarda Beneše, kousek od autobusové zastávky Velkopopovická
Více lidí sem přichází od chvíle, kdy začaly venkovní teploty klesat, vysvětluje Simona Linhardtová z hradecké oblastní charity, která má šatník na starost: „Se změnou zimního počasí přichází velký zájem potřebných lidí o veškeré zimní oblečení i o dětské oblečení. Nejvíc potřebují zimní obuv a zimní bundy. Potom mikiny, svetry, oteplovací kalhoty, rukavice, čepice, šály."

Čtěte také

V sociálním šatníku to vypadá jako v běžném obchodě s oblečením
Jdou tu věšáky, ramínka, stovky kusů oblečení. Když se podíváme přímo po zimním oblečení, je ho nyní dostatek?

Nový sociální šatník má Oblastní charita v Hradci Králové. Podobá se běžnému obchodu s oblečením

„V současné době jej máme dostatek, protože jsme uspořádali sbírku. Dobře nám také funguje sbírka z toho, co nám sem občané donesou. Mohou využít naši otevírací dobu a stejně tak mohu mimo tuto dobu využít náš sběrný kontejner. Ten je umístěný na nákladové rampě v suterénu šatníku. Tedy stále lidé mohou nosit oblčení. Třeba i o víkendu," vysvětluje Simona Linhartová.

V tom, že je tu oblečení dostatek, sehrály roli i Vánoce a s nimi spojené úklidy
„V souvislosti s těmi úklidy domácností lidé chodí a třídí a myslí na nás. Hodně se to už ví, že tady v Hradci Králové ten šatník je. A směřují to opravdu pro naše potřebné občany," děkuje Simona Linharová.

Sociální šatník má otevřeno v úterý a ve čtvrtek od 13:00 do 17:00 hodin.

autor: ova
Spustit audio