Sociálních služeb v královéhradeckém spolku Šatník využívá v současnosti stále víc samoživitelek

3. březen 2023 08:23

Letos na jaře to budou už tři roky, co si v Hradci Králové mohou samoživitelé přijít do sociálního Šatníku pro oblečení, obuv, hygienické a další nezbytné potřeby pro sebe a svoje děti. Díky ohromné vlně solidarity českých dárců po vypuknutí války na Ukrajině se Šatník otevřel i pro uprchlíky. 

Za poslední rok narostl počet samoživitelek odkázaných právě na pomoc podobných organizací.

„Pro co jste si dnes přišla?“
„Hledám nějaký kabát.
„Určitě, běžte do zadní místnosti a tam jsou kabáty i bundy. Tam si vyberete. Posílá Ukrajinku Galinu se synem Igorem k vystavenému oblečení Petra Marková. „Nejen válka, ale i prudké zdražení a velká inflace, jsou důvodem, že k nám chodí i maminky, které to dosud zvládaly samotné. Ale teď už to překročilo určitou míru.

Čtěte také

Podle Petry Markové, jedné z členek spolu Šatník v Hradci Králové, výrazně za poslední rok stoupl také počet českých samoživitelek, které potřebují pomoci. A tak vyhledaly jejich služby. „Dokud si myslely, že to zvládnou, že nejsou ta nízkopříjmová skupina, že se jim nedaří až tak špatně, aby chodily a žádaly pomoc v sociálních službách, tak tím skokovým zdražením se už více osmělují. A přicházejí.

Doposud využilo služeb Šatníku na 380 osob. Aktuálně je v registru na 120 stálých dospělých příjemců. Většinou se jedná o ženy s jedním či více dětmi. „Pro maminky tady máme připraveny i hygienické balíčky a snažíme se jim dělat radost právě proto, aby neměly pocit, že jdou někam do second handu nebo někam, kde je to dehonestující.

Ostych a obavy pomohla odbourat i on-line forma prvotního kontaktu. „Ony zjistí, že existuje možnost přes facebookový profil poptávat věci, zůstat aspoň trošku v anonymitě a že to funguje.

O fungování Šatníku se starají čtyři členky spolku. Desítka dobrovolníků pomáhá s tříděním a úklidem.

Čtěte také

Je mezi nimi i Ukrajinka Julije, která do Čech uprchla z válkou zmítaní Irpině. „Mám tři syny. A všichni potřebovali nějaké oblečení. A když mi Šatník tak pomohl, tak chci také já pomáhat dalším lidem. Teď je to pro Ukrajince moc důležité. Ale nejen materiálně, zejména hlavně psychologicky.

Pohodu a vstřícnost tady nacházejí spolu s uprchlíky také české samoživitelky a jejich děti. „Chceme, aby se tady všichni cítili dobře. Měli by u nás najít kvalitní věci, není problém si vše vyzkoušet. Máme i případy, že holčička přijde, sundá svoji bundu, nechá nám ji tady a vybere si novou. A má z toho obrovskou radost.

Od poloviny března nabídne Šatník v Hradci Králové už nový sortiment oblečení na jaro a léto.

autoři: Naďa Kverková , baj
Spustit audio

Související