V Kvasinách byla po týdnu obnovena výroba aut Škoda. Důvodem přerušení byl nedostatek komponentů

18. září 2023 10:16

Škoda Auto začala po týdenní odstávce znovu vyrábět automobily v Kvasinách na Rychnovsku. Součástek z továrny slovinského subdodavatele, kterou poničila povodeň, ale stále nemá dostatek. To ovlivňuje výrobu v celém koncernu Volkswagen. Přímo u závodu automobilky Škoda v Kvasinách zjišťoval informace reportér Václav Plecháček.

Čtěte také

Jsem právě na zaměstnaneckém parkovišti před závodem Škody Auto v Kvasinách. Zatímco před týdnem touto dobou tady nebyl problém zaparkovat, většina míst byla prázdných, tak teď je tady poměrně plno. To znamená, že pracovníci jsou v továrně, vyrábět se tu začalo podle vyjádření automobilky už včera ve 22. hodin večer. Škodovka totiž získala dodávku chybějících dílů.

Jen doplním, že jde o ozubené věnce pro dvouhmotový setrvačník.

Záplavy způsobily podle zástupců slovinské firmy jen na strojích a zařízení škody 30 až 50 milionů EUR. Obnovit kompletně dodávky proto bude složité. Co to znamená pro Škodu Auto, případně celý koncern Volkswagen?

Kdybych to měl shrnout do jediného slova, tak rozhodně potíže. Škoda Auto ve svém oficiálním vyjádření předpokládá, že bude nutné redukovat některé směny. Tady v Kvasinách se to tento týden má týkat například víkendu. Před chvílí mi to potvrdil zástupce odborů. Podle něj se rozhodne podle aktuální situace. Pokud díly přivezou, vyrábět se bude.

Čtěte také

V omezeném režimu jsou provozy i v Mladé Boleslavi. Tam se zrušily některé naplánované směny navíc, v omezeném režimu je například lakovna nebo svařovna. Uvádí to týdeník Odborář. Škoda Auto na druhou stranu dočasně zvýšila výrobu plně elektrického modelu, pro který chybějící díly nejsou zapotřebí.

Potíže má skutečně celý koncern Volkswagen. Například v domovském závodě v německém Wolfsburgu zkrátili pracovní dobu, v Hannoveru zase, podobně jako ve Škodovce, ruší některé směny.

Problémy s výrobou měla v minulých týdnech i automobilka Toyota a její závod v Kolíně. Chyběly plastové díly společnosti Novares CZ Zebrak, její závod na Berounsku poničil požár. Jak to v Toyotě vypadá dnes?

V Kolíně automobilka po téměř čtyřech týdnech výrobu plně obnovila. V pátek spustila výrobu karosérií a lakovnu. Auta se v Kolíně přestala vyrábět 22. srpna, chybějící díly se podle zástupců automobilky podařilo sehnat se spolupráci se společností Novares a dalšími dodavateli.

Spustit audio

Související