Dron s termovizí létá nad Hradcem a hledá ve městě takzvané tepelné ostrovy s největším horkem

25. srpen 2023 09:43

Nad Hradcem Králové létá v těchto dnech dron s termovizí a údaje zapisuje do digitální mapy. Z výšky měří teplotu v ulicích rozpálených letním sluncem. Město tak chce získat podrobný přehled, které místa se zahřívají nejvíc a kde by mohlo pomoci třeba vysazení stromů nebo instalace ochlazovacích vodních rozprašovačů.

Čtěte také

Co všechno dokáže létající přístroj s termovizí odhalit, to zjišťovala reportérka Adéla Kavříková. Co jsou to tepelné ostrovy, které dron vyhledává?
Jednoduše se dá říct, že je to místo ve městě nebo obecně v zástavbě, které má vlivem slunečního svitu vyšší teplotu. V ulicích měst jsou to třeba rozpálené chodníky a betonové nebo asfaltové povrchy silnic.

Pokud je tedy teplota vzduchu na slunci okolo 30°C, dá se očekávat, že chodníky a silnice mohou mít až 60 stupňů. To pak způsobuje přehřívání městských center.

Jaké teplotní rozdíly dron v královéhradeckých ulicích naměřil?

Čtěte také

Každý z nás určitě vnímá rozdíl mezi pobytem v centru města a třeba někde v parku nebo v přírodě. I alej stromů nebo kus travnaté plochy ve městě má vliv na výsledné klima. Já jsem se před pár dny zúčastnila měření teploty v ulicích Hradce Králové. Při venkovní teplotě vzduchu 30 stupňů bylo ve stínu pod stromy o 3 stupně méně.

Teplota naměřená na těch zelených plochách byla vždy nižší a navíc, na rozdíl od jiných povrchů, zeleň teplo dál do svého okolí nevyzařuje.

K čemu všemu chce Hradec Králové nový dron využít?
Město za něj zaplatilo 140 tisíc korun a v létě má sloužit především k mapování tepelných ostrovů. V zimě pak ke sledování úniku tepla z budov.

Čtěte také

Mimo jiné poslouží i v krizových situacích. Dokáže najít skryté ohnisko požáru, mapovat terén při povodních nebo pomůže zemědělcům zkontrolovat pole před senosečí.

Město se chce díky novému dronu zaměřit i na to, jak vypadá veřejné prostranství třeba před rekonstrukcí a následně po ní. Testování probíhalo na Masarykově náměstí a detaily jsme sledovali z výšky asi 80 metrů. Na tom výsledném termogramu jsou vidět teploty jednotlivých prvků, to znamená dlažby, zeleně, kašny a mimo jiné třeba i aut.

Tady určitě stojí za zmínku, že jsme u zaparkovaných aut naměřili teplotu 66,5 stupně, není ale výjimkou, že teploty karoserií v horkých letních dnech vyšplhají nad stovku.

Spustit audio

Související