Rentzovo muzeum tisku v Kuksu získalo významnou listinu popisující osobnost hraběte Šporka

18. srpen 2019 10:10

Největší dominantou malé obce Kuks na Trutnovsku je barokní hospital. V místě jsou ale i další lákadla pro turisty, která stojí za návštěvu. Mezi nimi je například netradiční Rentzovo muzeum barokního tisku. A právě do jeho sbírek letos přibyl nový významný dobový list. Do muzea se zašla podívat i reportérka Jana Házová. 

V muzeu barokního tisku na Kuksu je přesně takový vzduch, jaký bývá ve starých knihovnách. Není to náhoda. Je zde spousta starých tisků a knih.

Čtěte také

S vedoucím muzea Stanislavem Bohadlem jsme se zastavili u jedné z vitrín. Na jaký unikát se to díváme?
„Měli jsme štěstí, že v této publikaci, která se týká svatořečení Jana Nepomuckého roku 1729, byl vložen jeden list. Ten je významný především pro nás v Rentzově muzeu barokního tisku na Kuksu. Jde o dobovou charakteristiku, která z hraběte Šporka dělá  výjimečného aristokrata."

A Stanislav Bohadlo vzápětí doplňuje:
„On podle tohoto dokumentu skutečně není zcela ten, který touží pouze po zábavě a jen tou se zabývá. Ale naopak investuje a na vysoké umělecké úrovni se snaží šířit mezi ostatní lidi poklady, které knihy obsahují."

Netradiční Rentzovo muzeum barokního tisku v Kuksu

To je jedna z novinek, které si mohou návštěvníci muzea prohlédnout.

Čtěte také

Nabízí expozice ještě nějaký další zajímavý nový exponát?

„Tady tomu říkáme Montalegreho sál a já vás teď vedu do Rentzovy síně. Tam máme vystaveny tři nejvýznamnější Rentzovy cykly, které mědirytec vytvářel na základě návrhů a požadavků hraběte Šporka. Jde o velké, objemné knihy, které vrcholí Tancem smrti. Což je vrchol a možná nejznámější Rentzův cyklus, který navazuje na myšlenku smrti, která možná stála u zrodu onoho celého unikátního kukského údolí a všech Šporkových aktivit," dodává Stanislav Bohadlo.

První a jediné muzeum na světě Michaela Heinricha Rentze, barokního grafika, který zvolil Kuks jako svou uměleckou svobodu i klec

Muzeum je otevřeno během sezóny od čtvrtka do neděle každý týden. A jinak po domluvě kdykoliv během roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související