Recept na perníčky a vánoční štolu od Veroniky Bačkovské. Škoda nevyzkoušet!
Hostem sobotního Vaření s Habadějem 1. prosince byla paní Veronika Bačkovská, která se přišla podělit s posluchači o recept na perníčky a štolu. A protože se vám oba recepty mohou hodit v tomto čase předvánočním, se souhlasem paní Veroniky, vám je nabízíme.
Perníčky Veroniky Bačkovské
Suroviny:
60 dkg hladké mouky, 25 dkg cukru moučka, 4 lžíce kakaa, 1 lžička sody, ½ sáčku perníkového koření o hmotnosti 23 g (anýz, badyán, fenykl, hřebíček, koriandr, muškátový květ, muškátový oříšek, Nové koření, skořice), 10 dkg tekutého medu, 5 dkg rozpuštěného másla, 2 velká vejce, 2 žloutky
Postup:
Z uvedených surovin vypracujeme těsto (med rozehřejme ve vodní lázni).
V případě, že je těsto tuhé, přidáme trochu bílku.
Těsto necháme minimálně den odpočinout a pak zpracujeme.
Před vykrajováním opět důkladně propracujeme.
Upečené perníčky po vyjmutí z trouby potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Perníčky uvidíte také na našem rozhlasovém vánočním stromku, tak se přijďte podívat. Štolu vám už ale nenabídneme - ta zmizela během pár minut. „Že by vánoční kouzlo?"
Úžasná tvarohová štola Veroniky Bačkovské
(škoda nevyzkoušet)
Postup:
200 g másla utřeme a postupně do něj zašleháme 180 g cukru, 2 celá vejce, ½ lžičky skořice, citrónovou kůru, 3 lžíce rumu a 250 g tvarohu.
500 g polohrubé mouky promícháme s jedním práškem do pečiva. Přimícháme
100 g rozinek, 60 g loupaných krájených mandlí a 60 g kandovaného ovoce.
To vše přidáme k máslové směsi.
Vypracujeme hladké těsto, vytvarujeme štolu a na plechu s pečícím papírem zvolna pečeme.
Ještě teplou štolu ze všech stran potřeme rozpuštěným máslem (60 g) a pocukrujeme.
Vyzkoušejte - a dejte vědět, jak se vám dařilo a jak chutnalo. A pokud se chcete i vy pochlubit nějakým dobrým receptem - napište nám. Rádi vás přivítáme ve studiu.
Dobrou chuť!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.