Recept na perníčky a vánoční štolu od Veroniky Bačkovské. Škoda nevyzkoušet!

Hostem sobotního Vaření s Habadějem 1. prosince byla paní Veronika Bačkovská, která se přišla podělit s posluchači o recept na perníčky a štolu. A protože se vám oba recepty mohou hodit v tomto čase předvánočním, se souhlasem paní Veroniky, vám je nabízíme.

Perníčky Veroniky Bačkovské

Suroviny:
60 dkg hladké mouky, 25 dkg cukru moučka, 4 lžíce kakaa, 1 lžička sody, ½ sáčku perníkového koření o hmotnosti 23 g (anýz, badyán, fenykl, hřebíček, koriandr, muškátový květ, muškátový oříšek, Nové koření, skořice), 10 dkg tekutého medu, 5 dkg rozpuštěného másla, 2 velká vejce, 2 žloutky

Postup:
Z uvedených surovin vypracujeme těsto (med rozehřejme ve vodní lázni).
V případě, že je těsto tuhé, přidáme trochu bílku.
Těsto necháme minimálně den odpočinout a pak zpracujeme.
Před vykrajováním opět důkladně propracujeme.
Upečené perníčky po vyjmutí z trouby potřeme rozšlehaným vajíčkem.

Perníčky uvidíte také na našem rozhlasovém vánočním stromku, tak se přijďte podívat. Štolu vám už ale nenabídneme - ta zmizela během pár minut. „Že by vánoční kouzlo?"

Úžasná tvarohová štola Veroniky Bačkovské
(škoda nevyzkoušet)

Postup:
200 g másla utřeme a postupně do něj zašleháme 180 g cukru, 2 celá vejce, ½ lžičky skořice, citrónovou kůru, 3 lžíce rumu a 250 g tvarohu.
500 g polohrubé mouky promícháme s jedním práškem do pečiva. Přimícháme
100 g rozinek, 60 g loupaných krájených mandlí a 60 g kandovaného ovoce.
To vše přidáme k máslové směsi.
Vypracujeme hladké těsto, vytvarujeme štolu a na plechu s pečícím papírem zvolna pečeme.
Ještě teplou štolu ze všech stran potřeme rozpuštěným máslem (60 g) a pocukrujeme.

Vyzkoušejte - a dejte vědět, jak se vám dařilo a jak chutnalo. A pokud se chcete i vy pochlubit nějakým dobrým receptem - napište nám. Rádi vás přivítáme ve studiu.

Perníčky a vánoční štola Veroniky Bačkovské

Dobrou chuť!

autor: KAB

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.