Psovodi pátrali v Krkonoších po pohřešovaných lidech nebo sebevrazích. Šlo ale jen o cvičení

11. říjen 2021 09:15

V okolí Špindlerova Mlýna se sešli psovodi - záchranáři z celé republiky. Na cvičení „Search and Rescue 2021 - Špindl Challenge" se zdokonalovali při zásazích v náročném terénu. V lesích v okolí sjezdovek hledali pohřešované osoby, řešit ale museli třeba i pokus o sebevraždu nebo nehodu cyklisty.

„Pomoc, prosím. Jste záchranáři, byla jsem v bikeparku nahoře," ozvalo se ve Skiareálu sv. Petr ve Špindlerově Mlýně při cvičení záchranářů. Právě v tu chvíli k nim přiběhla pomyslná turistka a ohlásila zranění cyklisty v nedalekém bikeparku.
„Můžete nám ukázat, kde se to přesně stalo a můžete tam jít s námi?", byla reakce záchranářů.

Čtěte také

Zatímco jedna skupina psovodů vyrazila ke zraněnému, další dostali informaci o hádce mileneckého páru u horní stanice lanovky. Podle jejich kamarádů hrozilo, že si sáhnou na život.
„Pojďme tudy nahoru."

Po náročném pátrání v terénu objevili záchranáři hledanou ženu-figurantku, seděla několik metrů nad zemí. Zatímco někteří z nich s ní mluvili zespodu, další zamířili přímo k ní.
„Nebojte se, pojďte s námi."

V okolí Špindlerova Mlýna se sešli psovodi - záchranáři z celé republiky na cvičení

Stačilo pár minut a žena byla v bezpečí, stále ale pokračovalo pátrání po jejím příteli. Ten chtěl skočit z jednoho ze sloupů lanovky, psovodi tak zavolali na pomoc policejního interventa.
„Potřebovali bychom tady interventa s tím, že dojezdová doba je 15 až 20 minut."

Čtěte také

Dvoudenní program byl náročný nejen pro záchranáře, ale i samotné psy. I ti se setkali s mnoha novými situacemi.
„Myslíme na své čtyřnohé kamarády i z nějakého zdravotního hlediska. Měli tam i převoz autem, aby se úplně fyzicky nevyčerpali, protože absolvovali celkem čtyři zásahy. Tudíž by už potom řešili spíš vlastní fyzičku než samotnou činnost na stanovišti. Ale to se týká psů i lidí."

Psovody celý víkend sledovala skupina komisařů a ostatních záchranářů. Posuzovali hlavně to, jestli byl zásah dobře provedený, včetně zmiňované spolupráce s ostatními záchranáři. Psovodi se tak dozvěděli, ve kterých momentech mohli postupovat jinak nebo kde případně udělali chybu.

Spustit audio

Související