První republika je zlatá éra Petrofu. V roce 1918 firma existovala 50 let a měla něco za sebou

17. říjen 2018

Naším hostem je dnes paní Zuzana Ceralová Petrofová, zástupce už páté generace světoznámých výrobců klavírů a pian z Hradci Králové. A budeme vás společně zvát do úžasné PETROF Gallery nejen na koncerty. 

Vy jste se rozhodli letos také jako firma s letitou tradicí připojit a zapojit do oslav 100 let republiky.
Samozřejmě, protože v roce 1918 už firma existovala 50 let, takže jsme měli leccos za sebou. V továrně byla už druhá generace, především Vladimír, který tehdy firmu vedl, a jeho dva bratři, kteří se vrátili z války. Vladimír vedl sám firmu v průběhu světové války ve svých 27 letech. A po první světové válce se firmě dařilo velmi dobře.

Tedy období první republiky považujete za zlaté období?
Ano, za naši zlatou éru.

100 let republiky slavíme i v Petrofu. Světoznámý výrobce klavírů všechny zve na zajímavé výstavy i koncerty.
Zuzana Ceralová Petrofová, prezidentka firmy Petrof

V roce 1934 dokonce Petrof získal zlatou medaili Grand Prix v Bruselu. To byla vaše první medaile?
Těch medailí bylo daleko víc, dokonce jsme teď objevili v archivu v Zámrsku ještě další, které jsme ani neznali. Takže my jich teď máme asi 60 ve svém portfoliu. A našli jsme dalších možná 50. Musíme se tím probrat a říci si, co význam má a co ne. Už jsme tehdy měli diplom, což není tedy medaile, ale papír od C. a K. mocnářství, jakožto titul C. a K. dvorní dodavatel na císařský dvůr, což nás dostalo na tu nejvyšší metu před první republikou. A pak už se dávaly medaile.

100 let republiky v Petrofu

Vaše historie sahá tedy až do roku 1864. Váš prapradědeček Antonín založil firmu v Hradci Králové. A co současnost? Teď se neptám přímo na klavíry, ale na krásný moderní multifunkční sál, místo pro setkávání, koncerty PETROF Gallery v Hradci Králové.
Máme z toho nesmírnou radost, protože jsme pořád jen pracovali, vyráběli piana, vyváželi je, jezdili po veletrzích a trošku jsme nestíhali působit v České republice a také přímo v Hradci Králové. Tak jsme rádi, že jsme mohli otevřít něco pro veřejnost a ukázat jí, co umíme. A zároveň tu obohatit kulturu. Od konce loňského roku jsme se zatím nezastavili a program je poměrně plný koncertů, výstav a různých dalších aktivit. Je toho spousta.

Prostory jsou vybudovány z bývalé tovární haly, co se tam dříve dělalo? Vyráběla se tam piana?
Ano, tam se vyráběla pianina, potom posléze, když ten odbyt nebyl takový, tak jsme se různě sestěhovávali do jiných prostor a v této hale probíhalo ladění nástrojů. A potom už jen skladování. Tak jsme si řekli, že to je škoda, taková pěkná hala, má nahoře světlíky a je tam přírodní světlo. Je u silnice, tedy hezky dostupná. Proč ji nevyužít na něco lepšího než jen na skladování. Chtěli jsme, aby se tam lidé setkávali a to se nám podařilo.

A máte také showroom, kde předvádíte, představuje zákazníkům a partnerům svá piana.
A nejen těm. Každý, kdo k nám přijde, tak si může zahrát na jakýkoliv z nástrojů, i na ten nejdražší, který stojí čtyři miliony korun. A myslím si, že si každý, kdo hraje, najde ten svůj kus. Protože těch nástrojů tam je hodně. Je to na ploše asi 1200 m čtverečných a na showroom navazuje kavárna, kde si můžete dát dobrou kávu nebo domácí dorty nebo víno.

A mohu přijít i já? I když umím na klavír jen Kočka leze dírou?
Samozřejmě.

Že bych si zahrál na klavír za čtyři miliony?
4,3 miliony korun.

Žena řídí firmu Petrof, která přes 150 let přináší lidem radost z hudby

Zuzana Ceralová Petrofová

V pátek 24. listopadu byla Pátečním hostem od 10:00 v přímém přenosu z Radiokavárny v Havlíčkově ulici v Hradci Králové Zuzana Ceralová Petrofová, představitelka páté generace rodiny Petrofů, která v současné době stojí v čele společnosti Petrof.

Multifunkční prostor jsme krásně představili posluchačům. Je to tam úžasné, proběhla řada koncertů známých hudebních umělců, představil se například Václav Hudeček.
Ano, houslista Václav Hudeček, zpíval Jan Martiník, operní zpěvák, podruhé už vystoupil Honza Smigmator, Dasha a v neděli čekáme klavíristu Petra Maláska. Tak se těšíme.

Ano, vy jste připravili bohatý program u příležitosti 100 let republiky v Petrofu. A nebude to jen hudba. Jsou to i dvě výstavy.
První výstava už běží, začala 4. října a je moc krásná. Vytvořili ji studenti jako seminární práci. Takže už na tom pracovali celý půlrok. Najdete tam krásné věci z textilu nebo obrazy a tváře prezidentů. Je velmi mnohotvárná, myslím, že si tam každý přijde na své. Ta bude do konce října. A potom máme druhou výstavu a ta je putovní. Bude pouze do 21. října. A jsou to tváře první republiky výtvarnice Jany Bačové Kroftové, která připravila nádherné portréty významných osobností Hradeckého kraje, které spadají do doby první republiky. Takže tam samozřejmě najdete starostu Ulricha, Karla Čapka i Josefa Čapka nebo Karla Rašína. Je třeba znát tyto osobnosti, které patřily do našeho kraje v první republice.

Tváří v tvář osobnostem první republiky

A teď jaké jste připravili koncerty. Máte ráda spíš vážnou hudbu, když koncertní mistr hraje v krásném koncertním sále, nebo swing či jazz?
Já mám ráda prakticky skoro všechny žánry. Musí to být dobře zahrané a s nábojem a energií. Když to má nějaký výraz, tak se mi to vždy líbí. Takže teď se konkrétně moc těším na dva koncerty, v sobotu i neděli. Každý z nich bude jiný, ale oba budou mít své kouzlo. V sobotu to bude skvělý muzikant a dirigent Jirka Pavlík se svým bigbandem. Pozval si jako hosta Tomáše Savku, muzikálového herce a zpěváka. A mají na programu světové šlágry v českém, swingovém podání. Na to se moc těším.

Muzeum klavírů Petrof v Hradci Králové

To je právě ono období první republiky, tedy swing.
Ano, swing. Přesně tak. A druhý koncert je Petr Malásek a Karel Košárek, což jsou dva skvělí pianisté. Každý hraje trochu jiný žánr. Ale potkají se na pódiu při našich dvou klavírech a budou hrát něco mezi jazzem a klasikou. Bude to premiéra. Na to se strašně moc těšíme. V první části uslyšíte tři vítěze soutěže Pianista roku, která běžela v minulých pěti letech. Všichni budou hrát něco v rytmu první republiky. Tedy se máme na co těšit.

V sobotu swing, v neděli potom jazz a světoznámí pianisté. Možná naši nejlepší čeští pianisté.
Určitě. Jedni z nejlepších, protože oni zahrají všechny žánry. Ta soutěž byla nesmírně těžká a Petr Malásek byl v porotě, takže si k sobě vybral ty nejlepší.

Čtěte takéPETROF Gallery

Když se ještě vrátíme do historie, to mě láká a zajímá. Váš prapradědeček v roce 1864 začal s výrobou klavírů Hradci Králové. A původní firma se jmenovala Antonín Petrof. Svědčí o tom také dům na Velkém náměstí v Hradci Králové. Co se tam odehrálo?
My jsme jako rodina v Hradci Králové víc než 200 let. A tatínek onoho Antonína byl velmi významný hradecký truhlář. Už tenkrát měli tento krásný dům a v něm obrovskou truhlárnu. Antonín, když skončil ve škole a byl vyučen truhlářem, tak si říkal, že nemusí dělat jen stoly a nábytek. Jsou moderní piana, tak půjdu ke svému strýci Heitzmannovi do Vídně a naučím se, jak se takový klavír staví. Byl tam pět let a další dva roky se učil u konkurence. Vrátil se a v roce 1864 právě v tomto domě postavil svůj první klavír.

Zuzana Ceralová Petrofová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

Tak si na to vzpomeňte vždy, když půjdete kolem tohoto domu na Velkém náměstí v Hradci Králové. Děkuji prezidentce firmy Petrof paní Zuzaně Ceralové Petrofové za návštěvu. A ještě jednou všechny zveme do PETROF Gallery. A rád bych popřál minimálně dalších 300 let, paní Zuzano. Ať se vám a Petrofu daří.
Děkuji mockrát a těším se na všechny, že se uvidíme v PETROF Gallery. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související