Ve velkém stylu zahájila PETROF Gallery v Hradci Králové svou první koncertní řadu

1. únor 2018

Představili se mezinárodně uznávaní umělci Pavel Hass Quartet a famozní pianista Ivo Kahánek. Dostat se na tento koncert nebylo vůbec jednoduché, bylo zcela vyprodáno. 

Zuzana Ceralová Petrofová si lepší křest nového podia nemohla přát. Odměnou pro muzikanty byl bouřlivý potlesk ve stoje. Při koncertu by bylo slyšet i špendlík, kdyby spadnul na zem.

„Mít na jednom místě Pavel Haas Quartet a Ivo Kahánka, to je sen!" řekla při zahájení nové koncertní řady Antonína Petrofa 2018 Zuzana Ceralová Petrofová.

Pavel Haas Quartet je soubor ověnčený prvními cenami z největších světových soutěží a patří k absolutní světové špičce mezi smyčcovými kvartety. Kvůli velkému zájmu v České republice téměř nekoncertuje.

Do Hradce Králové je v jejich jediném volném termínu dokázal dostat pianista Ivo Kahánek, který je zároveň dramaturgem celé koncertní řady. S kvartetem si zahrál ve druhé půli koncertu. Výsledkem byly bouřlivé ovace ve stoje s výkřiky bravo. Na místě natáčela Pavla Kindernayová.

Nadšené hradecké publikum si dlouho trvajícím potleskem vysloužil přídavek.

Pavel Haas Quartet
Soubor, ověnčený prvními cenami z největších světových soutěží Premio Paolo Borciani a Pražského jara, se rychle zařadil mezi absolutní světovou špičku mezi smyčcovými kvartety. Koncertuje v nejvýznamnějších sálech po celém světě (např. je rezidenčním souborem slavné londýnské Wigmore Hall) a za svou nahrávací činnost obdržel opakovaně Grammophone Award „Recording of the Year" a BBC Music Magazine Award.
www.pavelhaasquartet.com

Ivo Kahánek
Absolutní vítěz mezinárodní soutěže Pražské jaro se brzy zařadil mezi nejpůsobivější umělce své generace. Vystupuje s předními světovými orchestry (BBC Symphony Orchestra, Česká filharmonie, Bamberger Symphoniker) a dirigenty (Jiří Bělohlávek, Pinchas Steinberg, Vladimir Ashkenazy, Jakub Hrůša) a je hostem prestižních festivalů (BBC Proms, Pražské jaro aj). V roce 2014 se představil jako sólista za doprovodu Berlínské filharmonie pod taktovkou Sira Simona Rattlea. Pořídil několik nahrávek pro vydavatelství Supraphon a Deutsche Grammophone.
www.ivokahanek.cz

PETROF Gallery v Hradci Králové zahájila svou první koncertní řadu

Koncertní řada Antonína Petrofa bude pokračovat dalšími koncerty. V dubnu vystoupí v PETROF Gallery sólista Státní opery v Berlíně Jan Martiník, jeden z nejlepších světových basistů. A přijede i jedna z nejpopulárnějších českých hereček Hana Maciuchová, která vystoupí v rámci klavírního recitálu s Ivo Kahánkem. V květnu se pak milovníci vážné hudby mohou těšit na Václava Hudečka.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.