Prof. Palička: Přeji všem, aby v radostných i těžších chvílích měli někoho, s kým se chytí za ruku

30. prosinec 2021

Uplynulý rok hodnotíme s ředitelem největšího zdravotnického zařízení v Královéhradeckém kraji, s šéfem Fakultní nemocnice Hradec Králové, prof. Vladimírem Paličkou. A nakoukneme také do budoucnosti.

Jaká je aktuální situace s covidem ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové?
Máme hospitalizovaných pořád pár desítek lidí, v současné době je to 57 osob, které jsou v takovém stavu, že vyžadují nemocniční péči. Asi třetina z nich je na jednotkách intenzivní péče. Ale musím říct, že včera večer jsem měl po dlouhé době takovou radostnější situaci, protože jsme mohli snížit počet lůžek, na kterých hospitalizujeme pacienty s covidem. Měli jsme ještě před pár týdny 120 až 130 lidí hospitalizovaných a v hrozném období jara končícího roku dokonce 270. Takže ten počet mírně klesl a včera jsme mohli takzvaně odcovidovat jednu jednotku a držet ji prázdnou, kdyby náhodou přišla další vlna. A také dát našim lidem volnější život a trošku svátků.

Chci poděkovat zaměstnancům, ale i všem ostatním, kteří na nás mysleli. Vlna solidarity se zdravotníky byla obrovská. Moc si toho vážíme.
Vladimír Palička, ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové

Jak to ale vypadá s elektivní péčí ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové? Je pořád omezená nebo už se vracejí všechny zákroky, které bylo třeba odsunout?
To je nejbolestivější místo i pro mě osobně, protože my jsme od toho, abychom pomáhali lidem. A nejen těm, kteří mají covid, ale abychom pomáhali těm, kteří potřebují odoperovat, kteří mají bolestivé kyčelní klouby, srdeční choroby a podobně. A my jsme elektivní péči museli omezit. Zatím je stále ještě omezená, doufám, že po Novém roce začneme provoz znovu rozbíhat. Podařilo se nám to letos v létě, ale bude teď potřeba, abychom dohnali vše, co je potřebné. Budeme to dělat hned, jak to půjde.

Čtěte také

Je covidová varianta omikron velkou hrozbou pro nemocnice?
Omikron je mnohonásobně infekčnější a snáze se přenáší, infikuje více lidí. Měli jsme první záchyt omikronu v Hradci Králové asi před třemi, čtyřmi týdny, a teď jich pochopitelně přibývá. Je to velmi nakažlivá verze, ale na druhé straně musím říct, že menší procento lidí vyžaduje nemocniční péči. Tedy choroba, která postihne hodně lidí, ale doufám, že neohrozí provoz nemocnic. Že budeme moci dělat normální péči a ne pouze covidovou péči.

Prevencí je samozřejmě očkování, teď se hlavně mluví o třetích, posilujících dávkách. Jaké s tím máte zkušenosti u vás ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové?
Je pravda, že jsme razantně podporovali očkování nejen u našich zaměstnanců, ale u všech obyvatel, protože je to v současné době vlastně téměř jediná metoda, kterou můžeme omezit nebo zamezit šíření této choroby. Je to zásadní věc a třetí dávka je bohužel naprosto nezbytná. Posílí imunitu natolik, že člověk, i když může onemocnět, to se nedá říct, že stoprocentně neonemocní, ale průběh nemoci je výrazně lehčí a zřejmě také u varianty omikron bude výrazně lehčí. Tedy do doby, než budeme mít účinný lék, který bude zásadním průlomem v situaci s epidemií, bude očkování třetí dávkou nejlepším způsobem ochrany.

Čtěte také

Jaký byl tedy pro vás uplynulý a končící rok?
Byl to rok určitě pro všechny zdravotníky velmi těžký a složitý. Jsem moc rád, že náš personál, kterého máme asi 5,5 tisíce osob, jsme obrovský podnik, to zvládl všechno velmi dobře. Ale myslím, že není možné mluvit jen o covidu. Tento rok byl v mnohém úspěšný, v mnohém jsme se poučili, něco se nám podařilo. Otevřeli jsme třeba novou, krásnou a velkou budovu transfuzního oddělení. Jsem rád, že dárci krve, kteří přicházejí, tam mají důstojné prostředí. My si těchto lidé velmi vážíme. A chystáme i další stavby a teď jsme třeba zřídili tři nové kliniky, které jsou společným zařízením fakultní nemocnice a lékařské fakulty. Pozvedává to jejich odbornou medicínskou úroveň ještě výše.

Vy musíte mít samozřejmě špičková pracoviště a nejmoderněji vybavení.
Snažíme jsou o to velmi a myslím, že jsme byli v letošním roce úspěšní. Česká republika ve spolupráci s Evropskou unií vyhlásila projekt REACT, který umožňuje ve třech svých kapitolách nakoupit výrazně kvalitní a nové přístrojové vybavení. Získali jsme dotaci v hodnotě mnoha set milionů korun, která posílí všechna naše pracoviště v průběhu tohoto a příštích dvou let co se týče přístrojového vybavení.

Čtěte také

Ukázala covidová doba něco o chodu Fakultní nemocnice Hradec Králové?
Potvrdila to, že jsme schopni se vyrovnat i s obrovskou zátěží, kterou to přineslo. Všichni naši zaměstnanci byli schopni a ochotni pracovat nepřetržitě, v nočních službách, navíc při své práci i na jiných pracovištích. A ukázali, že je v nich obrovská síla a že zvládneme i takovou katastrofickou situaci, jaká tady byla. A doufám, že už to bude za námi.

Jaká je vaše vize? Musíme si zvyknout a žít s covidem navždy?
Pravděpodobně tady budeme s covidem navždy, ale doufám, že ne v takových vlnách, jako nyní. Že se podaří, nejen očkováním, ale i novými léky, zastavit pandemický průběh choroby a že se bude vyskytovat jako ostatní virové infekce. Bude tady s námi, ale nebude tou hrozbou jako v současné době. Najdeme na ni léky.

Čtěte také

Pojďme vyřknout vaše největší přání do příštího roku.
Poděkování jsem zatím formuloval spíš jen k našim zaměstnancům, ale chci poděkovat i všem ostatním, kteří na nás mysleli. Vlna solidarity s nemocničními zařízeními a se zdravotníky byla obrovská. Dostávali jsme neskutečné množství darů, někdy i symbolických, ale dávaných od srdce a z radosti. A velmi jsme za vděční, protože je to vyjádřením toho, že si lidé uvědomují, jak těžkou práci odvádíme.

Děkuji tedy všem, kteří podporovali zdravotnictví a nemocnici, děkuji všem, kteří se k tomu stavěli optimisticky. A do příštího roku bych chtěl říct: prosím vás, nežijme jen covidem. Život jde dál. Čekejte v životě radostnější události a nenechte se utlačit jen pesimistickými zprávami. Život jde dál. A já vám všem přeji, ať se vám daří. Měl jsem vzácného přítele, prof. Josefa Kouteckého, který psával úžasná vánoční přání. A tak aspoň jednu z jeho myšlenek bych rád řekl na závěr. V tom, co nás čeká v budoucnu, nás potkají chvíle radostné i chvíle méně radostné a těžké. A já vám všem přeji, když budete radostný okamžik, abyste měli někoho blízkého, koho můžete chytit za ruku a předat mu část své radosti. A když vás potká těžší chvíle, aby byl někdo, kdo vás chytí za ruku a pomůže vám ji překonat. Ať je těch radostných chvil daleko víc než těch těžkých. To přeji všem do příštího roku.

Celý rozhovor prof. Vladimírem Paličkou, ředitelem Fakultní nemocnice v Hradci Králové, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související