Fakultní nemocnice Hradec Králové začíná očkovat proti koronaviru děti ve věku od 5 do 11 let

21. prosinec 2021 07:30

Dnes začíná v Královéhradeckém kraji očkování proti onemocnění covid-19 u dětí ve věku od 5 do 11 let. Zdravotníci začnou odpoledne očkovat ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. Ta je jednou ze tří nemocnic, které se do očkování v této věkové skupině v kraji zapojily. 

Čtěte také

„Bude to v levém křídle Dětské kliniky v přízemí. Tam bude označena očkovací místnost číslo 3,“ říká krajský koordinátor očkování Jaroslav Malý.

Zdravotníci budou očkovat děti každé úterý od 14 do 19 hodin. V případě velkého zájmu se ale provozní doba očkovacího místa může rozšířit. „Bude-li více dětí čekat v rezervačním systému, tak jsme schopni to udělat i jiné dny.

Zájemci o očkování v hradecké fakultní nemocnici musí být předem registrovaní a přijít v doprovodu svého zákonného zástupce. „Dítě přijde na přesnou hodinu a minutu, vůbec nemusí čekat. Z hlediska práce toho týmu i z hlediska komfortu rodiny si myslím, že ta předregistrace má svůj význam.

Čtěte také

Dále se do očkování dětí ve věku od 5 do 11 let zapojila také Oblastní nemocnice Trutnov a Náchod. V Náchodě začnou zdravotníci vakcíny podávat ve čtvrtek 23. prosince. V Trutnově pak v lednu příštího roku.

Hejtmanství připravilo očkování dětí v nemocnicích jako alternativu, v případě že rodič z nějakého důvodu nebude moci své dítě nechat naočkovat u pediatra. Ti totiž budou primárně v kraji vakcíny dětem podávat.

„Mám to na svých webových stránkách, že očkuji. Rodiče se hlásí, my je zařadíme do seznamu a podle počtu dětí potom máme nějaký termín, kdy je naočkujeme. Obešleme je e-mailem a oni přijdou, říká praktický lékař pro děti a dorost Štefan Hrunka.

Čtěte také

Rodiče tak nebudou muset své dítě nikde registrovat a termín si pouze s pediatrem domluví. Lékaři pak budou na základě zájmu objednávat jednotlivé vakcíny ze systému. „Je firma, která distribuuje očkovací látky, včetně vakcín na covid-19. Tam si to objednám a v závozovém dnu, což je v mém případě pondělí, mi je přivezou připraveny a rozmraženy. Sestřička je pouze naředí a očkujeme.

Většina pediatrů se do očkování zapojí v lednu příštího roku. Někteří lékaři by ale mohli začít podávat vakcíny už v následujících dnech.

Spustit audio

Související