Prodejny potravin v menších obcích zatím čekají, jestli se jim jako na jaře výrazně zvýší tržby

18. říjen 2020 10:21

Nárůst počtů případu koronaviru se zatím na tržbách námi oslovených malých prodejen na malých obcích neprojevuje tak výrazně jako na jaře. Některým zákazníci stejně jako během první vlny koronaviru přibyli, na řadě míst ale zůstává situace podobná té letní.

Čtěte také

Zatímco první vlna koronaviru změnila chování zákazníků, kteří se kvůli obavám z nákazy často obávali velkých obchodů, aktuálně rostoucí počty nemocných se zatím na tržbách vesnických obchodů projevují jen někde.

„Asi ano, asi chodí teď lidí trošku víc. Musí také zabezpečit děti doma, takže si rádi nakoupí, aby s tím neměli starosti," říká Zuzana Krejčí z prodejny ve Studenci nedaleko Vrchlabí.

Situace jen o pár kilometrů dál je ale jiná, Diana Zamazalová, majitelka obchůdku se smíšeným zbožím v Nemojově, má trochu jiné zkušenosti.
„Určitě to bylo na jaře lepší, když byla první vlna pandemie. Lidé se docela báli chodit do velkých nákupních center, takže do mého obchůdku chodili víc."

Prodejny potravin jsou na vesnicích jednou z priorit

Situaci zdá se nijak neovlivňuje ani to, jestli obchod leží na některé z hlavních tras. Zatímco ve Studenci chodí lidí víc, v nedalekých Horkách u Staré Paky se situace prakticky nezměnila a ve srovnání s jarem je to spíš horší.

Na čem se ale většina oslovených majitelů malých obchodů shodla je to, že část zákazníků má z koronaviru menší respekt než na jaře.
„Kolikrát musím lidi i vyhodit, říkám, že je nebudu obsluhovat bez roušek. Oni si z toho dělají legraci. Jsou takové případy, kdy jsem to zažila."

Čtěte také

Množství zákazníků není jediná komplikace, se kterou se malé obchody setkávají. Hrozí jim i koronavirus samotný.

Například síť prodejen Jednota se sídlem v Nové Pace má kvůli nutné karanténě dočasně mimo provoz část ze svých zhruba čtyřiceti provozoven v malých obcích.

Podle jednatele společnosti Miroslava Chudoby není možné výpadek nahradit.
„Je tam samozřejmě problém hmotné odpovědnosti. Když prodavačka zůstane doma, tam my tam nemůžeme jít a začít prodávat místo ní. Lidem nezbývá, než jet do vedlejší vesnice. Ovšem pokud nastane taková situace ve dvou sousedních vesnicích, jak se nám teď stalo, tak to je špatné."

Vedení Jednoty ale bere situaci s pochopením, Miroslav Chudoba dokonce doslova řekl, že před prodavačkami smeká a že si za poctivý přístup a vstřícnost k zákazníkům zaslouží obdiv.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související