Božanov už měl dost bankrotů, a tak tamní prodejnu a hospodu provozuje sám

15. červen 2015

Božanov na Broumovsku je malá obec v pohraničí. Vede sem jediná cesta, do nedalekého Polska bylo ještě nedávno možné přejít jen pěšky. A možná i proto tady několikrát zkrachovala jak prodejna potravin, tak i místní hospoda. Teď už zase fungují, provozuje je ovšem sama obec.

Je to už víc než rok, kdy v Božanově znovu otevřeli prodejnu potravin. Prodává v ní Anna Milerová, jejím zaměstnavatelem je přímo obec, která provoz malého obchodu musí dotovat z rozpočtu.

„Propad je zhruba 100 tisíc ročně. A možná by byl i větší, kdyby tady nebylo tolik rekreantů. To léto nám to hospodaření alespoň trochu spravuje," vysvětluje starosta Božanova Karel Rejchrt z SNK-ED.

Rekreanty myslí nejen Poláky, kteří to sem přes hranice mají jen pár kilometrů, ale především turisty z Nizozemska. Ti si totiž Broumovský výběžek v posledních letech oblíbili.

„Ukazujeme rukama, nohama. Všelijak. Ale vždycky si nakoupí," pochvaluje si prodavačka.

Restaurace nabízí i ubytování

V zimě v Božanově vedle obecní prodejny otevřeli i hospodu. V té se v předchozích letech provozovatelé často střídali, teď už jsou zaměstnanci přímo podřízení starostovi.

„Během tří let se nám tady vystřídali tři nájemci, tak jsme se rozhodli, že to zkusíme sami a ukáže se, jestli to dokážeme provozovat lépe," vysvětluje Karel Rejchrt a doufá, že provoz obecní restaurace ztrátový nebude.

„Překonali jsme to nejhorší období, což je tady zima. Takže to nejhorší máme za sebou a teď nás čeká zajistit provoz, což si vyžaduje docela velké úsilí."

„Připravují se řízečky. Bude teplo, tak zase bude hodně lidí. Řízky jsou tady nejvíc žádané," vysvětluje Dáša Vrbová, která má společně se svou neteří na starosti provoz kuchyně. Když je ale potřeba, zaskočí i na place mezi hosty.

Půllitr piva

„Když je tady hodně lidí, funguji i jako hospodská. Takže i nalévám, účtuji, všechno."

Praxi v pohostinství má přitom minimální, je vyučená přadlena a ještě nedávno pracovala jako třídička odpadů.

Během směny přitom uvaří desítky jídel, část z toho i pro místní seniory. Ti si dřív nechali jídlo dovážet z 10 kilometrů vzdáleného Broumova, teď si mohou obědy za výhodnou cenu objednat v obecní hospodě.

„Já fakt jsem spokojená. Chutná mi. Teď to máme jako důchodci za 55 korun celé meníčko," pochvaluje si Ludmila Wilkeová.

Nedávno navíc hospoda rozšířila služby, nabízí i ubytování pro pět lidí. Apartmán přitom vznikl z třípokojového bytu, který je přímo nad výčepem.

autoři: mkp , PLE
Spustit audio