Na Královéhradecku přibývají vietnamské prodejny. Někde vytlačují české obchodníky

7. duben 2016

Z tuzemského trhu v posledních letech zmizelo několik tisíc tradičních malých obchodů s potravinami a smíšeným zbožím. České prodejny neustály expanzi nejen obchodních řetězců, ale i vietnamských obchodníků. Ti prodávají jak potraviny, tak třeba textil, a to často i na místech, kde čeští podnikatelé zkrachovali.

V jedné z prodejen vietnamských obchodníků v Teplicích nad Metují bylo před několika lety možné koupit jen ovoce a zeleninu, nyní nabízí velmi široký sortiment potravin i drogistického zboží.

Další z vietnamských prodejen přibyla relativně nedávno v jiné části Teplic nad Metují – v místě, které bylo pět let bez nájemce.

„Vedle máme dům s pečovatelskou službou. Byli jsme opravdu už nešťastní z toho, že ti důchodci si nemají kde nakupovat. Takže já jsem v současné době rád, že vietnamský podnikatel si tu prodejnu vzal a má tam prodejnou smíšeného zboží,“ říká nezávislý starosta Milan Brandejs.

Podobné zkušenosti má i starosta nedalekého Broumova Jaroslav Bitnar z Volby pro Broumov:

„Byly tady prodejny, kde se to místní pokoušeli několikrát rozjet s různým sortimentem, ale vždycky to skončilo. Nakonec tam Vietnamci prodávají takovou tu standardní vietnamskou všehochuť.“

Vietnamští obchodníci často mívají otevřeno i pozdě večer, během víkendů nebo státních svátků. Možná i proto někde dokonce vytlačují z trhu českou konkurenci.

„V Broumově po té první vlně, kdy byly vietnamské tržnice se vším možným, se to ustálilo v různých kamenných prodejnách, kamenných prostorách. Lidé to běžně využívají a pro mě je to zkrátka služba lidem,“ dodává Bitnar.

Večerka, potraviny (ilustrační foto)

Vietnamských obchodníků přitom přibývá i ve větších městech. Například ve dvacetitisícovém Náchodě patří jeden z Vietnamců mezi významné investory.

„Investoval do města Náchod 50 milionů korun. On tady postavil a rekonstruoval jedno obchodní centrum a koupil v bezprostřední blízkosti další budovu, kterou rekonstruoval a udělal zázemí banky. Takže já, co se týče vietnamských obchodníků, nemám s nimi vůbec žádný problém, nemám si na co stěžovat,“ doplňuje náchodský starosta Jan Birke z ČSSD.

autor: PLE
Spustit audio