Nájem 70 korun za rok a zařízení krámku zdarma. I tak se malé obecní prodejny sotva uživí

1. září 2017

Mnohem menší nabídka zboží a vyšší ceny. To jsou asi hlavní důvody toho, proč prodejny potravin v malých obcích jen velmi těžko konkurují městským supermarketům. Zvrátit tenhle trend chce stát svojí podporou obslužnosti venkova. Někde už malé prodejce začaly dotovat Krajské úřady, ovšem na řadě míst republiky mají provozovatelé krámků stále velmi těžký život.

Platí to například i v Kohoutově na Trutnovsku a to i přesto, že místní podnikatelce vytvořila obec na první pohled velmi výhodné podmínky.

Ospalé odpoledne v Kohoutově, zvon právě odbíjí pět hodin a Marie Kubinová se chystá zavřít malý krámek se smíšeným zbožím. Nabídku má skromnou, zájem je prý hlavně o tři druhy zboží. „Pečivo, pivo, mléčné výrobky."

Čtěte také

Obchod je přitom i místem, kde se lidé sejdou a popovídají. Jedna z obyvatelek ušila a věnovala prodavačce dva podsedáky, na kterých je možné odpočívat. „Kolikrát se stane, že se tu potkají dva lidé a říkají, tebe jsem neviděl už půl roku. Má to takovou atmosféru živočišnou a lidskou. A to se mi právě na tom líbí."

Dovolená je vzdáleným snem. Přesto se provozovatel sotva uživí

Marie Kubinová obchod provozuje od listopadu minulého roku, ve všední dny je v něm prakticky od rána do večera, v sobotu prodává dopoledne. Vystřídat ji nemá kdo a dovolená je tak jen vzdáleným snem. Přesto se sotva uživí. „Horko těžko, teď spíš ještě ne. Ale táhnout to chci, protože mě to baví."

Malá obecní prodejna v Kohoutově na Trutnovsku

Nad vodou drží prodejnu především chalupáři, účastnice kurzů v nedalekém Keramickém studiu a také někteří místní patrioti. Mezi ně patří také Jarmila Tyrnerová. „Já co můžu, tak nakoupím tady. Chci podpořit tenhle krámek, protože si vážím, že tady je."

Prodejnu se snaží všemožně podporovat také obec

Živnostnice tak platí symbolický nájem korunu za metr čtvereční, tedy sedmdesát korun ročně, obec také prodejnu vybavila potřebným zařízením a platí vodné i stočné. Navíc poskytla podnikatelce šedesátitisícovou bezúročnou půjčku na nákup zboží.

„Tu nám splácí, máme splátkový kalendář. Vystřídalo se tam již asi pět nájemníků. Ze začátku to bylo nastaveno tak, že se platilo klasické nájemné, až to postupně vygradovalo tak, že jsme došli k tomuto nájemnému," říká nezávislý starosta Kohoutova Ladislav Grega a doufá, že brzy na provoz obecních prodejen začne přispívat i stát.

autor: baj
Spustit audio