Dubenec má svou prodejnu potravin. Provozuje ji obec a nabízí výrobky místních farmářů

29. prosinec 2017 10:15

Obyvatelé Dubence u Dvora Králové nad Labem mohou nově nakoupit v obecní prodejně. Ta nabízí především výrobky místních farmářů a pěstitelů. Zastupitelé se ale dohodli, že je malý krámek otevřený zatím jen na zkoušku, nesmí se dostat do výrazné ztráty.

Prostor zhruba 6 krát 10 metrů. Jeden veliký chladicí box a jeden menší. Dva velké regály. Takto vypadá obecní prodejna v Dubenci. A jsou tu především regionální potraviny.

Potvrzuje to prodavačka Helena Mytisková. „Ano. Mošty, křížaly, mléčné výrobky jako například sýry. Dále tu máme ovocné nápoje, dubenecký perník a také maso."

Co je takovým největším tahákem pro zákazníky?

„Určitě se hodně prodávají mošty a ovocné nápoje. Jogurtové nápoje, mléko. Vidíte, že sýry už jsou jen poslední dva." Starosta Jaroslav Huňat z Hnutí STAN ukazuje o jaké zboží je největší zájem.

Malá obecní prodejna v Kohoutově na Trutnovsku

Splňuje zatím nově otevřená prodejna jeho představu? Protože on byl hlavním propagátorem toho, že taková věc bude v Dubenci existovat.

„Prostory tu představu splňují, ale ekonomicky zatím nikoliv. Po 14 dnech se těžko dělá nějaké hodnocení, ale zatím jsme v červených číslech. Chceme zaměstnat ještě půl jedné pracovní síly, abychom mohli mít otevřeno delší dobu. A další věcí je, že zimní období pro ty prodejny není dobré. Myslím si, že po půl roce, v březnu či dubnu, už uvidíme stoupající tendenci. Sázím na naše chalupáře a další zájemce. Že začnou nakupovat," vysvětluje Jaroslav Huňat.

Prodejna je otevřená pouze podmínečně. Nebo-li na zkoušku. Po půl roce se bude vyhodnocovat, jestli je či není ztrátová.

Potvrzuje to nezávislá zastupitelka Renata Derdová. „Já tedy celým svým srdcem a všemi deseti jsem pro, aby se ten obchod udržel. Byť bude třeba i ztrátový. Protože to je služba našim občanům. A my jsme ochotni pro ně udělat maximum. I za tu cenu, že zkrátka budeme muset do toho něco dostat z vlastního rozpočtu. To znamená z obecního."

Podle vedení obce a zastupitelů by byla únosná ztráta v prvním roce 100 tisíc korun.

Spustit audio

Související