Procházka časem v náchodské výstavní síni. Vladimíra Jíchová vrací život historickým oděvům

16. únor 2020 10:05

Historické oděvy z první poloviny 20. století opravila během uplynulého roku restaurátorka Vladimíra Jíchová. Autorka expozice tak představuje nejen módu z období první republiky, ale především svoji restaurátorskou práci. Na modelech prý pracovala ve své dílně celý rok, kdy jednotlivé šaty a doplňky zašívala, upravovala, vyšívala nebo látala.

Vladimíra Jíchová právě šije na svém starém stroji staré věci. I když ona jim vlastně vdechuje nový život.
„Ano, mám ráda staré věci a pokud jsou poškozené, tak se je snažím dát do pořádku a vrátit je do života. Mám za sebou rok intenzivní práce a veškeré věci, které jsem vytvořila, jsou ve výstavní síni. Teď si konečně zase mohu šít jen tak pro radost."

Čtěte také

Přesunujeme se o pár metrů dál do výstavní síně Muzea Náchodska, kde jsou připraveny k prohlédnutí všechna díla Vladimíry Jíchové na kterých pracovala poslední rok.

Přivítala nás paní Kubinová. Co všechno zde lidé obdivují?
„Já si myslím, že všechno. Hodně se libí vzadu kuchyňka a panenky."

Vstupujeme s autorkou do výstavního prostoru. Co ji osobně nejvíc oslovuje?
„V této vitríně jsou například šaty po mé mamince v kterých chodila do tanečních. Jsou dodnes krásné. Myslím si, že i v současné době by se daly obléknout do společnosti a nikdo by nepoznal, že to jsou šaty tak staré. Jsou z let 1934 až 1935."

Vladimíra Jíchová čerpala z vlastních osobních materiálů

„Ano, já jsem měla uschovány některé šaty a kousky. Další šaty jsme získali jako dar. Ty jsem musela opravit a vrátit zpátky do života, protože byly hodně poškozené. Ale nyní to už na nich není vidět."

Čtěte také

Co to přesně obnáší "vrátit šaty do života"? Které daly nejvíc práce?

„Jednoznačně nejvíc práce mi daly tyto černé šaty, které jsme získali. Byly opravdu ve velmi špatném stavu. Původně jsme ani neměla v úmyslu je vystavovat. Protože jsem si myslela, že to snad ani nepůjde a nebude to vypadat dobře. Nakonec jsem pospravila krajky a krajkové vsadky a šaty jsou naaranžovány tak, že nejvíc poškozené části nejsou vidět. A myslím si, že jsou krásné i tak," usmívá se Vladimíra Jíchová.

Výstava Staré dobré časy aneb krása první republiky ve výstavní síni Muzea Náchodska

Výstava s názvem Staré dobré časy aneb krása první republiky bude k vidění ve výstavní síni Muzea Náchodska až do 15. března 2020.

Muzeum Náchodska
to je muzeum pohraničního regionu známého jako Kladské pomezí - kraje Boženy Němcové, Aloise Jiráska, bratří Čapků, Josefa Štefana Kubína, Egona Hostovského, Josefa Škvoreckého a dalších velikánů.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související