Muzeum ve Dvoře Králové zrestaurovalo dámskou pelerínu z 19. století. Je na ní 21 metrů krajek

12. leden 2020 10:48

Restaurátoři dokončili náročnou obnovu dámské peleríny z 19. století. Po půlroční práci se sváteční oděv vrátil zpět do depozitáře královédvorského muzea, kde bude uložený až do své první letošní výstavy. K vzácnému exponátu mají přístup jen pracovníci muzea, mezi nimi je i kurátorka Lenka Stehnová, která do jinak nepřístupných míst zavedla reportérku Janu Házovou. 

Čtěte také

V knihovním depozitáři Muzea ve Dvoře Králové nad Labem se skrývá zajímavý kousek oděvu. Jdeme se na něj podívat.

„Je uložen v krásné krabici z odkyseleného papíru. Tam se nachází dívčí kabátek nebo-li pelerína pocházející ze 70. až 80. let předminulého století, čili z 19. století," vysvětluje Lenka Stehnová.

„Musíme kabátek opatrně vybalit. Odkyselený papír je použit proto, aby se oděvní vlákna co nejméně ničila. Protože prostředí kolem nás je kyselé, špína a vše okolo rozežírá potom vlákna. Jelikož se jedná o textil, ten se velice špatně uchovává. Podléhá zkáze a zubu času."

Restaurátoři dokončili náročnou obnovu dámské peleríny z 19. století

Pelerínka je béžové barvy, samá krajka

„Materiál je atlas a jedná se o velmi vzácný exemplář této módy. V českých muzeích se jich dochovalo velice málo. A tento konkrétní kousek pochází velmi pravděpodobně ze zdejší krejčovské dílny. Má krátké rukávy silně zdobené krajkou, které je také kolem živůtku i na sukýnce pláště," říká Lenka Stehnová.

Restaurátoři dokončili náročnou obnovu dámské peleríny z 19. století

A upřesňuje podrobnosti.
„Plášť je určený na podzimní a zimní období. Když bylo období plesů a slavností, chodilo se hodně do divadla. Pláštěnka dala nejvíc práce naší paní restaurátorce. Musela vyspravit celkem přes 21 metrů krajek. Ty byly hodně potrhané a zničené. Teď už jsou zase jako nové."

„Do současné doby byla pelerínka v našem muzeu ve skříni na ramínku, nebyla složená takto samostatně v krabici, jako je nyní," usmívá se Lenka Stehnová.

Zrestaurovaný kabátek z 19. století budou mít návštěvníci královédvorského muzea poprvé možnost spatřit v září letošního roku na výstavě k 750. výročí první písemné zmínky o městě.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související