Vyrobte si svého kašpárka! Do života loutek můžete nakouknout v muzeu ve Dvoře Králové

1. leden 2018 09:20

Kdo z nás by neměl rád pohádky. O vánocích jsme si jich užili u televizních obrazovek a jestliže už máte dost lenošení a chcete s dětmi vyrazit na výlet, potom vás zveme na výstavu do Městského muzea ve Dvoře Králové nad Labem, kde až do 14. ledna probíhá výstava Ze života loutek. Redaktorku Blanku Malou provedla výstavou ředitelka muzea Dana Humlová. 

Loutky baví malé děti už po mnoho generací a spolehlivě vykouzlí úsměv i na tváři dospěláků. Prostřednictvím loutek můžete prožít cokoliv, co vám fantazie dovolí.

V expozici muzea uvidíte loutky kočovných loutkářů, královédvorského spolku, rodinná loutková divadla i unikátní Suchardovy loutky. Výstavu doplňují i celé scény, kulisy, plakáty či tiskoviny.

Na výstavě Ze života loutek si můžete v rámci pracovního listu, vybarvit a vyzdobit kašpárka a přihlásit ho do soutěže KAŠPÁRKOVÁNÍ!

Pravidla jsou jednoduchá:
1. Vytvoř co nejoriginálnějšího a nejkrásnějšího kašpárka
2. Vyfoť svůj výtvor
3. Fotku umísti na stránku Facebooku Městského muzea do události KAŠPÁRKOVÁNÍ
Vyhrává fotka, která získá nejvíce „lajků". Soutěž probíhá po celou dobu výstavy!

Výstava je přístupná veřejnosti od 9:00 do 17:00 hodin s vyjímkou 30. a 31. prosince, kdy je zavřeno.

V českých zemích je bohatá tradice loutek a loutkářů, kterou představuje například východočeský rodák, Matěj Kopecký. Od roku 2016 je navíc české loutkářství zapsáno organizací UNESCO na seznamu Mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva.

Výstava Ze života loutek v Městském muzeu ve Dvoře Králové nad Labem
autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související