Běloveský skanzen v Náchodě se připravuje na turistickou sezónu. Nově ukáže uniformy legionářů

9. únor 2020 10:01

Klub vojenské historie Náchod začal s přípravou svých objektů na turistickou sezonu. Je potřeba bunkry uklidit, případně poopravit. Do běloveského skanzenu patří hned tři pěchotní sruby - bezbariérová Voda, v kopcích nad Náchodem srub Březinka a uprostřed lesů objekt s názvem Lom. Na první z nich se v doprovodu místopředsedy klubu Petra Charváta vypravila reportérka Jana Házová.

Petr Charvát bere do ruky klíče aby odemknul bunkr Voda. Vybrali jsme si jej proto, že je v této chvíli nejsnáze přístupný.

Čtěte také

Jelikož na srubu Březinka je teď poměrně hodně sněhu a v podstatě se k němu ani nedá dostat.
„Je to teď bohužel neschůdné, ale na sezónu to už bude zase v pořádku."

Mohlo by se zdát, že jsme první, kdo do bunkru Voda letos po zimě vstoupil. Ale ono to tak není. Bunkry celého běloveského skanzenu se už pomalu začínají připravovat na turistickou sezónu.
„Přes zimu se musí objekty chystat a opravovat. Poněvadž potom přes léto, když se tam hrnou návštěvníci, už na to není čas. Takže teď je zimní sezóna taková údržbářská a na vylepšování expozic."

Běloveský skanzen zahrnuje hlavní tři bunkry

Co se v nich chystá konkrétně v těchto dnech?
„Na bunkru Voda chystáme další dvě uniformy, respektive figuríny v uniformách legionářů. To bude letošní novinka. Ale ještě sháníme nějaké výstrojní doplňky. Figuríny už máme koupeny, teď už zbývá je jen správně ustrojit. Navíc se pro ně bude muset udělat další skleněná vitrína," říká Petr Charvát.

Klub vojenské historie Náchod začal s přípravou svých objektů na turistickou sezonu

A hned ještě doplňuje.
„Budou stát po stranách promítacího plátna. Tam budou vystaveni českoslovenští legionáři. Jeden v ruské uniformě a druhý ve francouzské legionářské uniformě."

Čtěte také

Co se bude chystat na bunkru Březinka, který je jedním z nejlépe vybavených? Říkali jsme, že se tam momentálně nedá dostat. Ale ona to tak úplně pravda není. Několik nadšenců z klubu vojenské historie tam dochází pěšky a začíná bunkr chystat na novou sezónu.

„Kolegové, když mají o víkendech čas, tak na Březinku chodí. Zejména se tam nyní natírá a vylepšují se různé exponáty. Připravuje se například vylepšení původního originálního pevnostního čerpadla voda. Bude i na motorový pohon se vší parádou, jak tomu bylo kdysi před lety," dodává Petr Charvát.

Pevnostní skanzen v Bělovsi, který zahrnuje tři hlavní bunkry, bude letos poprvé pro veřejnost otevřen první dubnovou sobotu.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související