Objekty československého opevnění v běloveském skanzenu se už těší na letošní první návštěvníky

4. duben 2019 10:31

Nové nátěry a čištění expozic - to je v těchto dnech hlavní práce členů Klubu vojenské historie Náchod. Chystají totiž objekty československého opevnění v běloveském skanzenu na letošní turistickou sezónu. Bunkry budou poprvé otevřeny o tomto víkendu. Za místopředsedou klubu Petrem Charvátem se vypravila reportérka Jana Házová.

Můžeme se jít podívat do bunkru?
„Můžete se jít podívat dovnitř, ale teď je tam ještě trošku šrumec, protože se ještě před turistickou sezónou dělají poslední úpravy. Dávají se návnady na moly, leští se skla na vitrínách a tak dále," zve nás Petr Charvát.

David Beneš vyrábí kovový nábytek do bunkrů československého opevnění. Věci, které už nejsou

David Beneš v garáži svého rodinného domu vyrábí dobový vojenský železný nábytek

Na letošní turistickou sezonu se připravují nejen velká historická místa, ale i ta menší. Platí to například o objektech československého opevnění, o které se často starají skupiny nadšenců. Mezi takové patří třeba bunkr s označením TS 26 v Odolově na Trutnovsku, který spravuje Klub vojenské historie Odolov nebo bunkr TS 20 u Červeného Kostelce. 

Jsme u prvního bunkru, který patří do skupiny běloveského vojenského skanzenu, který se jmenuje Voda. A jdeme se podívat dovnitř.
„Jsou tady natřené podlahy protiotěrovým nátěrem, teď to zasychá. Pro jistotu to obnovujeme každý rok. Je to lesklé, takže se to potom dobře luxuje a udržuje."

Členové Klubu vojenské historie Náchod jsou většinou muži. A přitom uklízení a leštění, to je spíše ženská práce.
„Na to nám právě přijedou dámy. Manželky a přítelkyně. Protože ženy jsou při tom úklidu akurátní a opravdu vše udělají poctivě. Nikde nenajdete na skle nějaký zamatlaný kousek."

Bunkr Voda, který patří do skupiny běloveského vojenského skanzenu

Vcházíme do jedné z místností bunkru Voda. Všude okolo stěn jsou připraveny vitríny. A pro jistotu i uprostřed místnosti.
„Tady jsou vystavené originální zbraně. A je tady také expozice spojovací techniky naší armády za první Československé republiky. Všechno je to pod sklem."

Stachelberg, největší dělostřelecká tvrz v Čechách. Jako dvanáctipatrový panelák otočený do země

Obr na úpatí Krkonoš. Pevnost Stachelberg je největší dělostřeleckou tvrzí v Čechách

Dělostřelecká tvrz Stachelberg na Trutnovsku letos poprvé otevře brány o měsíc dříve než je běžné. První letošní návštěvníky přivítá už na Velký pátek 30. března. Jak se reportérka Jana Házová dozvěděla od Miroslava Kejzlara, do posledních chvil se tam pilně pracovalo. 

Jsou tady různé přístroje, samé hejblátko, tlačítko, spousta šňůr. Také u těchto kousků platí, že se na ně musí občas člověk podívat a utřít z nich prach?
„Tohle zařízení budou zase naopak ošetřovat pánové. Budou vše konzervovat a hledat, jestli někde něco není zpřeházené a v nepořádku."

Zastavujeme se u osminásobného polního šňůrového přepojovače vzor 23. Co všechno se s ním musí udělat, aby se důkladně vyčistil?
„Větší plochy vezeme klasicky prachovkou, ale ty malé musíme ošetřit štětečkem. Případně kovové části natřít nějakým konzervačním olejem, aby to nezrezivělo. Je s tím spousta práce. Vojáci tenkrát to také museli udržovat, leštit, aby jim to v polních podmínkách vydrželo a fungovalo," dodává Petr Charvát.

Členové Klubu vojenské historie Náchod musí do začátku sezóny připravit pro návštěvníky dva hlavní bunkry - Vodu a Březinku. Poprvé budou letos otevřené už o víkendu 6. dubna. 

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související