Proč jíst maso? Je zdrojem bílkovin! Dejte ale přednost kvalitnímu masu před levnými uzeninami
Důležitější než otázka, jestli jíst drůbež, ryby nebo červené maso, je zásadní kvalita zdroje a zpracování masa. Například i velmi zdravé mořské ryby mohou být chovány namačkané jedna na druhou, podobně jako zvířata ve velkochovu, vykrmované sójovými granulemi a léčené antibiotiky. Takové ryby potom víc škodí než prospívají.
Čtěte také
Výživová poradkyně Martina Jandová hovoří v naší radioporadně na téma bílkoviny v naší stravě.
Živočišná strava obsahuje například vitamin D, železo, omega-3 mastné kyseliny nebo zcela nezbytný vitamin B12. Ten je nepostradatelný pro krvetvorbu a správnou funkci nervového systému.
Dalším benefitem konzumace masa je obsah železa. Velkým zdrojem železa jsou také luštěniny, proto můžete během týdne tyto potraviny střídat a dosáhnout velice pestrého jídelníčku.
Čtěte také
Maso může mít mnoho podob a to i během redukční diety a zdravého stravování. Vyhněte se tučným částem masa, vybírejte libové maso a zkuste ho také uvařit na páře.
Jezte ryby. Obsahují omega-3 mastné kyseliny, které snižují riziko srdečních chorob a napomáhají vývoji mozku a očí.
Svalová hmota se s masem buduje mnohem snadněji, ačkoliv jsou mezi vrcholovými sportovci i vegetariáni a vegani.
Kolik masa jíst a jaké vybrat?
Maso může být každodenní součástí zdravého jídelníčku. Musí se však jednat výhradně o vysoce kvalitní maso, ideálně od známého zdroje.
Martina Jandová
se výživou zabývá skoro celý život. Hlavním důvodem je fakt, že do svých 13 let byla obézní dítě. Ještě teď má v živé paměti, jak je pro takové dítě nelehké obstát neustálému tlaku okolí a posměšky si nebrat k srdci. Dalším impulzem bylo těhotenství a následný poporodní stav, kdy Martina přemýšlela, co se sebou udělá. Ponořila se do studia všech možných odborných publikací, knih, časopisů, internetu.
Většině z nás prospěje omezení nadměrné konzumace masa. Spousta lidí konzumuje maso nebo masné výrobky několikrát denně.
Maso není v jídelníčku mnoha z nás nezbytné. Perfektní zdraví je možné zajistit i při zcela bezmasé stravě.
Celou radioporadnu s Martinou Jandovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.