Proč jíst maso? Je zdrojem bílkovin! Dejte ale přednost kvalitnímu masu před levnými uzeninami
Důležitější než otázka, jestli jíst drůbež, ryby nebo červené maso, je zásadní kvalita zdroje a zpracování masa. Například i velmi zdravé mořské ryby mohou být chovány namačkané jedna na druhou, podobně jako zvířata ve velkochovu, vykrmované sójovými granulemi a léčené antibiotiky. Takové ryby potom víc škodí než prospívají.
Čtěte také
Výživová poradkyně Martina Jandová hovoří v naší radioporadně na téma bílkoviny v naší stravě.
Živočišná strava obsahuje například vitamin D, železo, omega-3 mastné kyseliny nebo zcela nezbytný vitamin B12. Ten je nepostradatelný pro krvetvorbu a správnou funkci nervového systému.
Dalším benefitem konzumace masa je obsah železa. Velkým zdrojem železa jsou také luštěniny, proto můžete během týdne tyto potraviny střídat a dosáhnout velice pestrého jídelníčku.
Čtěte také
Maso může mít mnoho podob a to i během redukční diety a zdravého stravování. Vyhněte se tučným částem masa, vybírejte libové maso a zkuste ho také uvařit na páře.
Jezte ryby. Obsahují omega-3 mastné kyseliny, které snižují riziko srdečních chorob a napomáhají vývoji mozku a očí.
Svalová hmota se s masem buduje mnohem snadněji, ačkoliv jsou mezi vrcholovými sportovci i vegetariáni a vegani.
Kolik masa jíst a jaké vybrat?
Maso může být každodenní součástí zdravého jídelníčku. Musí se však jednat výhradně o vysoce kvalitní maso, ideálně od známého zdroje.
Martina Jandová
se výživou zabývá skoro celý život. Hlavním důvodem je fakt, že do svých 13 let byla obézní dítě. Ještě teď má v živé paměti, jak je pro takové dítě nelehké obstát neustálému tlaku okolí a posměšky si nebrat k srdci. Dalším impulzem bylo těhotenství a následný poporodní stav, kdy Martina přemýšlela, co se sebou udělá. Ponořila se do studia všech možných odborných publikací, knih, časopisů, internetu.
Většině z nás prospěje omezení nadměrné konzumace masa. Spousta lidí konzumuje maso nebo masné výrobky několikrát denně.
Maso není v jídelníčku mnoha z nás nezbytné. Perfektní zdraví je možné zajistit i při zcela bezmasé stravě.
Celou radioporadnu s Martinou Jandovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:
Související
-
Recept na výborný chleba bez mouky má Martina Jandová pro ty, kteří chtějí zdravě hubnout
Jak nenechat váhu rozjet příliš nahoru? To znamená, jak zastavit situaci kdy cítíme, že nám přibylo pár kilo navíc a přibývá tuk na břiše a bocích. V čem děláme chybu?
-
Není kalorie jako kalorie aneb Martina Jandová ví všechno o rozdílech v hubnutí žen a mužů
Jsou rozdíly mezi námi patrné i při hubnutí? Ženy hubnou většinou opakovaně a jejich hubnutí mnohem více doprovázejí emoce, muži jsou důslednější a neradi prohrávají.
-
Ketodieta a low carb. Recepty na jablečný štrúdl bez mouky a lososovou roládu od Martiny Jandové
Většinou už se každý seznámil s termínem low carb, často se o tomto výživovém směru hovoří a skloňuje se ve všech pádech. Co je to za směr?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.