Jak letos konečně nepřibrat aneb odlehčené Vánoce bez výčitek. Zdravé recepty Martiny Jandové
Co znamenají pro tělo Vánoce, když se opravdu týden až čtrnáct dní aktivně přejídáme a dopřáváme si sladké mnohem víc než jindy? Jaká je první pomoc? A existují nějaké finty, jak to udělat, aby se nám to nestalo? Je dobré na den přejídání navázat třeba půldenní hladovkou?
Výživová poradkyně Martina Jandová v naší radioporadně na téma: Odlehčené Vánoce a jak letos konečně nepřibrat.
Cizrnové kuličky - nepečené cukroví
Suroviny:
250 g uvařené cizrny, 100 g vlašských ořechů, 80 g ovesných vloček, 200 g hrozinek namočených v rumu (nebo jiné sušené ovoce - např. datle, fíky, švestky) místo rumu můžete použít rumové aroma
Obalení kuliček dle vlastní chuti:
Použila jsem kakao, kokos, vlašské ořechy a rozdrcené sušenky Lotus.
Z toto množství jsem připravila cca 40 kuliček (ale dělala jsem je poměrně velké, takže jich třeba vyrobíte více).
1 kulička obsahuje: Energie: 170 kJ, Sacharidy - 6 g, Bílkoviny - 1 g, Tuk - 1 g
Postup:
Cizrnu necháme vychladnout a poté se ji rozmixujeme nebo nameleme. Všechny suroviny rozsekáme do hladka v sekáčku. Dle konzistence zředíme trochou vody nebo rumu.
Vytvarujeme kuličky, které obalíme v tom, co máme rádi.
Doporučuji cizrnu nechat alespoň 1 den namočenou (měníme vodu), aby se snížila nadýmavost. Poté vaříme v nové vodě společně s celou skořicí. Cizrna má po skořici přirozeně nasládlou chuť.
Vánoční žitné perníčky - pečení s dětmi
Suroviny:
4 vejce, 20 dkg medu, 5 dkg Hery, 6 dkg povidel (musí být hladký, bez kousků), 350 g špaldové a 350 g žitné mouky (lze použít jen žitnou mouku), 20 dkg moučkového třtinového cukru, 4 lžičky perníkového koření, 2 lžičky skořice, 3 lžičky jedlé sody
Poleva:
půl vaječného bílku, 10 dkg prosátého moučkového cukru, 1 lžička solamylu, trocha citrónové šťávy, trocha rumu
Poleva musí být táhlá, aby se s ní dobře zdobilo. Cukr s bílkem je potřeba šlehat cca 10 minut, když budete šlehat kratší dobu, poleva se zasekává ve zdobicím sáčku a jde to špatně.
Postup:
V domácí pekárně nebo v robotu zaděláme těsto.Těsto se kvůli medu lepí, takže dělat těsto rukama je docela umění. Pekárna to ale udělá skvěle a za chvilku.
Těsto vložíme do plastové dozy a necháme přes noc v lednici. Druhý den těsto rukama prohněteme, vyválíme, vypichujeme a pečeme.
Necháme přes noc vydýchat a druhý den můžeme zdobit.
Fazolové brownies - tip na zdravější a odlehčenější formu vánočního cukroví
Suroviny:
Těsto: 300 g červených fazolí (vařených či z konzervy), 3 lžíce medu (cca 90 g), 70 g kakaa, 3 vejce, 3 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů, 50 g pohankové mouky, 100 ml mandlového mléka
Na ozdobení:
čokoládová poleva (čokoláda 70 %, 1 lžíce kokosového tuku), nasekané ořechy (či plátky mandlí) nebo domácí marmeláda
Postup:
Fazole propláchneme od nálevu, dáme do sekáčku společně s vejci a rozmixujeme.
Přidáme ostatní ingredience - med, kakao, mouku smíchanou s práškem do pečiva a pořádně promícháme.
Těsto vlijeme na plech vyložený pečícím papírem.
Pečeme v předehřáté troubě na 170°C asi 15 minut.
Po vychladnutí vršek potřeme rozpuštěnou čokoládou s kokosovým olejem a posypeme nasekanými ořechy.
Po ztuhnutí čokolády vypichujeme vykrajovátky různé tvary.
Základem zdravého hubnutí je mít všech pět po hromadě, tvrdí certifikovaný výživový poradce Martina Jandová.
Martina Jandová se výživou zabývá skoro celý život. Hlavním důvodem je fakt, že do svých 13 let byla obézní dítě. Ještě teď má v živé paměti, jak je pro takové dítě nelehké obstát neustálému tlaku okolí a posměšky si nebrat k srdci.
Čtěte také
V 7. třídě s nadbytečnými kily zatočila a váha během krátké doby ukazovala o 20 kilogramů méně. Zde si na vlastní kůži zkusila, že překročit hranici, mezi zdravým hubnutím a anorexií, je velice jednoduché.
Dalším impulzem bylo těhotenství a následný poporodní stav, kdy Martina přemýšlela, co se sebou udělá. Ponořila se do studia všech možných odborných publikací, knih, časopisů, internetu. Zajímalo ji vše, co se týkalo zdravého stravování.
Celou radioporadnu s Martinou Jandovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:
Související
-
Omyly a mýty ve stravování dětí. Zdravé jídlo musí mít doslova na dosah ruky, radí Margit Slimáková
PharmDr. Margit Slimáková v naší radioporadně na téma: zpátky do školních lavic - výživa školních dětí. Omyly a mýty ve výživě dětí.
-
Vejce a jejich výživová hodnota. Zdravé recepty od Ing. Pavlíny Žďárkové
Ing. Pavlína Žďárková v naší radioporadne na téma: Vejce a jejich výživová hodnota. Zdravé recepty, jarní detox a odlehčená strava.
-
Strava ovlivňuje naše zdraví. Lepší je kvalita a jednoduchost než kvantita a složité recepty
Co jíst a pít, aby bylo naše tělo spokojené? Barbora Hernychová v naší radioporadně.
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.